tisdag 26 november 2013

Rönnspirea


Sorbaria sorbifolia

En av de buskar som lockar flest insekter då den blommar är rönnspirean
(Sorbaria sorbifolia).
Den drygt meterhöga busken blommar med vita blommor mitt på sommaren och den är riktigt fin just då.

De rönn-liknande bladen har mest troligt givit dess namn, ett namn som låter lika svenskt som "blåsippa, mandelblom*, kattfot och blå viol". Men växten härstammar från norra-och östra Asien, så den är långt ifrån så ursprungligt svensk som namnet vill antyda att den är.
Den är en växt från fjärran land. Ändå känns den inte särskilt exotisk i trädgården.
Den liksom bara är där och känns lika spännande som en grå novemberdag.

Annars så är ju växter från fjärran länder något som ger energi till trädgårdsintresset och gör trädgården till en trädgård istället för en skogsdunge.

(* = Är mandelblom något som klarar svenskt klimat? Mandelblom känns exotiskt för en norrlänning som mig.)


Rönnspirea har funnits i de svenska trädgårdarna sedan 1800-talet, och på platser där det förut funnits både hus och trädgård kan de ses stå kvar och påminna om gamla tider.
Busken sprider sig vegetativt, alltså endast genom rotsystemet. Det kan titta upp en ny liten buske flera meter från moderplantan, och är därför en mardröm för rabatten.
Plantera aldrig en rönnspirea i rabatten!

Inom bara några år har en sådan rotspridare som denna helt tagit överhanden där, och konkurrerar ut allt annat.
Inte nog med att den sprider sig villigt, den är dessutom fullt härdig för vårt kalla klimat.
Här i vår by är nog växten relativt nyinförd, för i de gamla övergivna trädgårdarna vid Svanåmyren så syns inte ett spår av denna växt. Där växer istället blekspirea och minner om gamla tider.


Rönnspirea, en fin buske för en bortglömd del av trädgården, där den kan hållas tillbaka och på plats med gräsklipparen.

6 kommentarer:

 1. Härligt inlägg....för mig är rönnspirean min farmors trädgård. Minns så väl där den stod och svajade med vipporna och vilken toppenplats det var och gömma sig bakom i kurragömma.
  Haha...som äkta norrlänning såg du tunn-isen och läste mellan raderna....inte håller jag mig från bloggen annat än små uppehåll....=)

  Ha det gott !!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 2. Finns ju olika spireor och jag gillar dem med, man behöver aldrig oroa sig för att de dör och de blommar rikligt, nästan ingenting slår deras blomning, de blommar ju länge med och vitt I en trädgård är alltid fint. Visst fick du från den gamla spirean, har du kanske kommit på vad den heter.

  SvaraRadera
 3. Älskar min rönnspirea! Och - den får vara ifred för rådjuren. Men mandelblom, visst måste du kunna ha det? Jag har det på min tomt i zon 3-4. Sprätt ut en påse frön vettja på en stenig slänt, mina växer där man knappt tror att något kan leva, men så kommer det små tunna stänglar av mandelblom rätt vad det är.

  SvaraRadera
 4. Den är jättefin att sätta i en stor kruka om man vill ha växten men inte rotskotten:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 5. Den är vacker, synd bara att den vill sprida sig för mycket. Men som du säger på rätt plats är den bra.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 6. Gillar den också och den är superfin men på rätt plats.

  Ha det gott!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.