onsdag 10 juli 2013

Favorit i juli.


Valet av trädgårdens favorit denna månad är enkel, det blir:

Kanske det dessutom är de vita krolliljorna som är mina absoluta favoriter.Krolliljornas blommor är kanske som vackrast just när de slår ut...


Krolliljorna reser sig högt över de andra växterna i rabatterna.


Vi har även en rosa krollilja, Lilium martagon,
och en som är så mörk röd att den uppfattas som svart, 


... men den svarta varianten har inte hunnit lika långt som de övriga, än dansar dess knoppar vid sidan av vår  
För att se andra bloggares favoritväxter, kolla in denna länksamling  hos Anna Vattenkanna.

17 kommentarer:

 1. Krolliljor är så fina! De vita är det något speciellt med tycker även jag. Här är det inte lönt att försöka sätta några liljor - de röda liljebaggarna och dess avkomma äter upp precis allting tyvärr.

  SvaraRadera
 2. Så vackert! Är verkligen förtjust i Krolliljor, men än så länge har jag bara rosa. Ska försöka få tag på vita, de är ju så vackra!/ Kram Titti

  SvaraRadera
 3. Krolliljor är verkligen underbart vackra växter. Vill ha!

  Kram Malin

  SvaraRadera
 4. Vad fina dina är, köpte en rosa, köpte vit förut men den löken var dålig så den klarade sig inte, tänkte jag skulle få tag på vit och svart också. Ser att du bor i norr, det gör jag med, jag bor i Lulea. Har du något planteringsråd för den för jag har svårt få igång min rosa, jag var tvungen flytta på den men den kanske vill ha någon speciell jord.

  SvaraRadera
 5. Åh så vackrt! Jag har bara två småplantor av den "vanliga" rosa. Loppisfynd, så nöjd. Men den där vita, oj oj oj....

  Så roligt att finna denna sida om en trädgård så långt i norr... (via FB). Kommer att promenera hit igen... Nära till hands såhär i datorn, en något längre sträcka IRL, då jag huserar i Malmö =oP

  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 6. Nu har jag sett mer på din sida och ser att du är en man som bloggar, jätteroligt,spännande växter du har. Du bor även i Brännberg, dit har jag varit och hälsat på men de bor inte kvar där längre. Visste inte om detta med Svanåmyren, finns den kvar, är det en handelsträdgård eller något annat?

  SvaraRadera
 7. Vita krolliljor är sååå vackra, tyvärr har liljebaggen haft kalas. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 8. Wow, jag har alltid velat haft ett bestånd av krolliljor! Här växer de mitt i hostorna konstigt nog för där är väldigt torrt (och de blommar inte). Lyckades flytta några i höstas, men i våras hade sniglarna ätit upp dem. Vet inte om de kommer igen nästa år.

  Ha en skön sommar!
  /Ruben

  SvaraRadera
 9. Undra hur det gick för dig med den blå Bergsvallmon, du må tro att jag har hållit på med denna växt, försökt så den och så. Har nu några år övervintrat köpt planta, läste att den skulle ha sur jord och det är det enda som funkar hos mig, nu har jag en ganska stor tuva av den och den blommar rikligt i rhododendronjord, enda som funkat för mig, gick att så i den jorden med men tyvär plantorna klarade sig inte, de växte så sakta och sedan bara försvann de :(

  SvaraRadera
 10. Ja, våra kolliljor är verkligen supersnygga. Jag har mest rosa medan du verkar flest vita. Ska bli kul att se din svarta i blom.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Underbara vackra Krolliljor.
  Ett riktigt superfint val av månadens växt. Faktiskt min favoritblomma :=)

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 12. Kan förstå ditt val. Dom är underbara! Själv har jag bara några enstaka rosa och vita fortsätter jag att drömma om:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 13. Roligt att se denna fantastiska lilja på bild! Samplanteringen är underbar så ett jättebra val. Hittills har jag aldrig kommit närmre trots att jag köpt 'vit' krollilja flera gånger. Dina bilder gör dock att jag kommer fortsätta leta!

  Ha det så gott!

  SvaraRadera
 14. De ser jättefina ut! Har inte stiftat närmare bekantskap med denna blomma ännu.
  Ha det fint,
  Carina

  SvaraRadera
 15. De är så fina och för mig är det verkligen en "mormorsväxt"
  Jag skulle gärna vilja ha vita men här växer bra rosa.
  Ha en skön sommar.
  /Lotta

  SvaraRadera
 16. det är så vackert med Krolliljor
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 17. Sååå vackra!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.