torsdag 30 maj 2013

Maj favorit


Min favoritväxt i maj månad är kungsängslilja.
Valet av favoritväxt var inte så svårt denna månad, trots att fler små vårblommor är helt underbara så kan de inte mäta sig med kungsängslilja Frittilaria meleagris när det gäller härdighet och höjd.Kungsängsliljan skiljer sig dimentralt på alla sätt jämfört med de vildväxande blommor som finns just nu i naturen runt vår trädgård.
De vildväxande är mycket små och enkla, men kungsängsliljan är större utan att för den delen uppfattas som klumpig.
Kungsängsliljorna är små gracila blommor som dansar balett ovanför vitsipporna och de små klockorna ringer in sommaren här hos oss.

Några av våra kungsängsliljor är ljusare än de andra.


Men kanske är det de med schackrutigt mönster som ändå är mina favoriter.Nu har de blommat en vecka här i vår trädgård, men det varma vädret gör att kungsängsliljorna snabbt blommar över, lite synd, men man får njuta av blomstren så länge de varar.

Här i Brännberg är det just nu sol och +28,6º C i skuggan.


Se andra bloggares favoritväxter hos Anna Vattenkannas trädgårdsblogg.

6 kommentarer:

 1. Här blommar de oxå nu (österbotten Fin) jo,de är vansinnigt vackra,har planterat en "bukett" i vår nya trädgård

  SvaraRadera
 2. Kungsängsliljan är definitivt också en av mina favoritväxter i maj. Här i Mälardalen har den blommat över - får se om det dyker upp några fler nästa vår eftersom den fröar av sej ganska lätt...

  SvaraRadera
 3. Då fick även ni sommar där uppe! Ja, rutiga klockor är verkligen fina - bra val!

  SvaraRadera
 4. Men oj, vad varmt ni har det! Här nere är det visserligen också varmt men det är inte ofta det kommer över 20 grader ännu. verkligen fina foton också!

  SvaraRadera
 5. Den är underbar och kommer lite överallt när man haft den ett tag. Visst har vi det härligt i värmen, 28 här igår också!
  Än kan nog Maackian komma igång. Våran har sett helt död ut länge, det är det långsammaste trädet på gården. Hos er blir den nog ännu senare.
  Håller tummarna för att den kommer igång snart!
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 6. En rutig blomma är såklart en favorit för någon som har en sann passion för det mesta med rutor på. (that would be me :)
  Gillar dem skarpt.
  Ha det så bra!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.