lördag 2 februari 2013

Maskros

Taraxacum

Blommig fredag - Om fyra månader

Så älskad men ändå hatad, det är kanske så man tänker om maskrosor.

När vårens blommor just börjar avta i prakt i slutet av maj månad så kommer maskrosornas tid här i norr, dessa gula solar som ju inte riktigt accepterat att de inte lägre får mig att älska dem villkorslöst.

De har aldrig förstått vad de gjort för fel, helt plötsligt så kunde de inte tjusa mig längre med sitt försök att vara en av årets första blommor.
De minns när jag plockade dem och njöt av att få en fin bukett.
Men det var mycket länge sedan.

Jag klagade sedan att de inte blommade nog tidigt på säsongen och skaffade krokus, blåsippa, vitsippa, kungsängslilja och även tussilago till vår trädgård (även om tussilagon kom att hamna just utanför).

Som ett försök att få mig på andra tankar så dyker det ideligen upp små nya plantor i rabatter och i gräsmattan. De vill väcka gamla minnen till liv.
Jag är dock otacksam och sliter bort dessa gula blommor från trädgården så fort de vilja behaga min ögonfröjd med sin klara färg.


Då inget tycktes få mig på andra tankar så lyste de upp ängen vid vårt hus med tusentals gula små solar.
Och se det hjälpte, jag hämtade kameran och fotograferade skådespelet.

Men hur denna beundran kommer att belöna mig och vår trädgård törs jag knappt tänka på.
En vecka senare var luften fylld av maskrosfrön som drev in över vår trädgård.
De gula maskrosorna ville bara så väl, men detta är mig en övermäktig fiende, hur skall jag hinna hålla dessa från trädgården nu? Blir gult årets trädgårdsfärg att hoppas på efter detta?

Min dotter älskar dessa blommor och plockar in buketter av maskrosor de veckor som de blommar som bäst. Det har hon gjort under några års tid.
Men vänta lite nu, det kanske inte är mig de försöker behaga, maskrosornas utbrott kanske bara är besvarad kärlek från deras sida till min dotter.
Kanske allt är förlåtet nu? Kanske maskrosorna åter igen känner sig speciella då de älskas av min dotter och kanske de inte längre bryr sig om mitt svek mot dem?
Kan det lugna ned dessa fröspridare?Jag har en känsla av att vår trädgård kommer att smyckas av gula maskrosor om fyra månader, och vår dotter kommer att jubla när tusen solar åter tänds på ängen vid vårt hus.

"Om fyra månader" är temat på Blommig fredag som samlas hos bloggen Bland rosor och bladlöss.
Där finns nu en samling länkar till underbara försommar trädgårdar runt om i landet.
Jag tror ingen annan visar ogräs som maskrosor mer än jag, men säg, är de inte vackra ändå nu när de känns så avlägsna...

Ni som önskat läsa något mer seriöst om maskrosor kan läsa här istället.

10 kommentarer:

 1. Underbar tolkning av fredagens tema.

  Javisst är Maskrosen vacker!

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 2. Min mamma har maskrosen som favoritblomma och visst blir man glad när man ser dom på andra sidan staketet. Då är de riktigt, riktigt vackra...ungefär som rådjuren.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Visst är maskrosorna om små solar och barnen älskar att plocka dem.

  En härlig blomma som verkligen lyser upp.

  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 4. Ja, man får ge upp. Jag har nog en lättare personlighetsstörning, jag tycker om att hämnas på ogräs genom att äta upp det. Så lite fräscha maskrosblad i salladen är ju aldrig fel, och i ett inlägg i Blommig fredag, tror det var på Humlans lott, fick jag ett härligt recept på maskrosmarmelad. Det kanske vore något att göra tillsammans med dottern :-)

  SvaraRadera
 5. Elsket og hatet, elsket for sin form, sin farge og sin smittende latter på barnesinn. Elsket for sin styrke, sin utholdenhet, sin tilpassningsdyktighet. barn som har mestret traumer blir kalt løvetannbarn. Hatet for sin evne til å formere seg..Har du forresten lagt merke til at hvite kirgisløk ligner løvetann i frø?

  SvaraRadera
 6. Jag gillar maskrosorna också....så länge de håller sig borta från rabatterna:-)
  Förra våren testade jag att göra maskrossirap - underbart gott blev det!
  Ha en fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. En sån äng med solrosor som du visar är helt underbar, miljoners solar som strålar och skiner och färgen gör mig glad och tillsammans med det gröna är det så sommar!
  Men som sagt, ibland kommer dom lite fel, men då får man väl ta bort dom! Så har man lite att göra....
  Agneta

  SvaraRadera
 8. Underbara bilder och tolkning...=)
  Ha det bra !

  /Ninni

  SvaraRadera
 9. Så märkligt egentligen.... jag blir superlycklig när jag ser maskrosor utanför min egen tomt men hos mig utrotas de.....

  Fortare än kvick!

  SvaraRadera
 10. maskrosor är fina men på fel plats blir det inte så bra.
  det är en nyttoväxt också, man kan göra mycket gott av den också.
  Ha en fin vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.