torsdag 28 mars 2013

Nummer 2 ute nu.


Nu har nya numret av tidskriften Trädgård Norr kommit.

Här kan man läsa om Ann-Marie och Sven-Erik Bergströms trädgård i Masugnsbyn som strålar av odlarglädje trots det nordliga läget.
De berättar om sin trädgård, om glädje och mödor samt om vissa bakslag orsakade av älgar.
Efter att ha sett bilder därifrån och läst om hur de gör för att lyckas så får jag nytt mod att själv odla grödor jag inte trodde var möjliga att odla här i norr.
Vidare visas vackra syrener i en annan trädgård som för tankarna till en blomstrande trädgård långt i söder.

Ett annat reportage visar hur du bygger upphöjda bäddar att odla på, något som gör det möjligt att odla i en trädgård med svår mark som bergshällar eller med vattensjuk mark.
Här får man lära viktiga grunder för att den upphöjda bädden skall bli så bra som möjligt.

Andra växter vill ha det fuktigt för att trivas bäst, och för att få dessa att trivas så ges även tips och råd om hur man bygger en våtbädd.
Vackra bilder från Bengt och Marianne Wennstigs trädgård i Hortlax visar odling i våtbädd.

Ulrika Bohman berättar sedan om hur du gör för att testa jorden i din trädgård, en god jord är liksom grunden för en lyckad odling. 
Trädgård Norr var med på en föreläsning som STA, sällskapet Trädgårdsamatörerna ordnade i Piteå.

Även i detta nummer har jag förmånen att få skriva en krönika som denna gång blev en nyårshälsning, för det är ju så att det nya året börjar nu, trädgårdsåret 2013.
Gott Nytt År!


Gott Nytt År!

 

Kanske någon av er undrar om jag inte är en aning sen med mitt nyårsfirande, och visst almanackans nyår har ju passerat för ungefär tre månader sedan, men det är nu som jag firar nytt år.
För det är ju nu som trädgårdens nyår börjar.

 

Hos oss inleds det nya trädgårdsåret med frösådd av sommarblommor och genom att hämta upp våra pelargon och fuchior från vinterförvaringen.
Jag måste erkänna att jag i år redan tjuvstartat trädgårdsåret med frösådd av perenner .

Efter goda råd om frösådd av perenner från trädgårdsvänner så vågade jag mig på att så perenner. Den frösådden har ännu sin vintervila under snön, för de fröna kan bara börja växa efter en köldperiod.

Men förutom den frösådden så har ju inget hänt som rör odlandet, förrän nu då säsongen börjar för alla oss med ett intresse för trädgård.
Att se de till synes livlösa kvistarna på min frus fuchior åter grönska sedan de fått ljus och värme är ett vårens underverk.

År för år sker detta mirakel. De grönskar, fulla av livskraft.

 

Trädgårdsårets långa nyårsfest startar på riktigt när vårt växthus öppnas för säsongen, att kliva in i ett varmt växthus när trädgården ännu ligger under snön är som att kliva in till en annan del av världen.
En värld där värme och sommardoft finns som en motsats till naturen runt vår trädgård som ännu plågas av Kung Bores diktatoriska välde.

Men till sist så måste vintern även släppa sitt grepp om vår del av landet och värmen från växthuset gör att snön som finns närmast glasväggarna töar.
Jag brukar gå ett varv runt växthuset och känna barmarken under mina skor för att fira vinterns tillbakadragande.

 

Helt plötsligt är snön borta från vår trädgård så pass att jag kan gå min första runda genom trädgården, en promenad som varje gång är lustfylld och ny.
Det är som att återupptäcka den egna trädgården igen efter att den varit försvunnen under snön hela vintern.

När ännu våren bara bjuder på en färgpalett mellan brunt och grått så lyser de första vårblommorna med färger som kittlar mitt estetiska sinne.
Nyårsfestens finaste gäster heter krokus, ungersk blåsippa och julros.

Även de inplanterade tussilago vi har får mig på gott humör, de strålar som små solar, och den långa festen avslutas med att kungsängsliljans klockor ringer in det nya året ovanför en bädd av vitsippor.
Sedan nalkas försommaren och naturen färgas grön igen.

 

Men ännu står firandet av trädgårdens nyår för dörren, och jag skall förbereda en start av vårt växthus för att vara redo för en hejdundrande nyårsfest som får Kung Bore att fly härifrån under flera månaders tid.

 

Gott Nytt År på er alla, för det är nu som det börjar, trädgårdsåret 2013.


Läs mer om Trädgård Norr här!

7 kommentarer:

 1. Kul tips om trädgårdstoppen, det ska jag verkligen spana in. Finns ju på play dessutom om man inte kan titta just då.

  SvaraRadera
 2. Det måste jag kolla!!
  Jag önskar dig en underbar påsk!!

  SvaraRadera
 3. Har inte fått det nya numret än av tidningen men ser fram emot att den kommer i brevlådan :=)

  Ska absolut se trädgårdstoppen.
  Kul med lite trädgårdsinspiration men jag gillar inte själva tävlingsmomentet.... usch.

  Glad Påsk!

  SvaraRadera
 4. Har spelat in söndagens trädgårdstoppen eftersom jag missade den i söndags. Härligt att ha något trädgårdsrelaterat att se på ikväll :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Väntar med spänning på det nya numret. Det är alltid lika kul!

  Glad Påsk!

  SvaraRadera
 6. Bra postservice i Brännberg ser jag eftersom du fått tidningen! : ) Posten ska "ha tre dagar på sig" för att dela ut den och pga problem vid adresseringen blev inlämningen till Posten försenad. Vi andra bör ha nya numret på tisdag! Gott Nytt År Hans och Glad Påsk! : ))

  SvaraRadera
 7. Ja visst är det nu som året börjar! Tiden mellan nyår och påsk går man mest omkring inom en parentes! Det är väl heller ingen slump att en del kulturer firar sitt nyår på vårdagjämningen..
  Ha en riktigt Glad Påsk! :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.