söndag 24 mars 2013

Mars favorit


Den av trädgårdens växter som får favorit-status denna månad är gultuja 'Sunkist'.
När hela trädgården är täckt av snö så blir urvalet av växter att gilla rätt begränsat, men denna gul-gröna tuja lyser upp i den annars så färglösa mars-trädgården, speciellt när eftermiddagssolen når till dess grenar.


Jag planterade denna tuja på tok för nära huset en gång då jag sökte en skuggig plats för att den skulle slippa vårsolens uttorkande strålar.
Denna tuja skulle ju inte vara riktigt härdig för vårt klimat, så jag trodde den på sin höjd skulle bli lika hög som snötäcket är djupt, men där hade jag fel.

Gultujan är nu lika hög som mig själv, och vi har ett snart ett träd inpå huset.
Kanske inte så bra?
Men vad göra nu? Kan den stå kvar så nära huset, och i sådana fall, hur hög kommer den att bli?
Om jag sågar ned den, kommer den då att börja växa från roten igen?
Jag har ju ingen riktig erfarenhet av hur man gör med en 'exot' som tuja.

Helst av allt vill jag ha den kvar då jag gissar att tujor i vår växtzon är lika ovanliga som vad fikonträd är i Skåne. En besvärlig risig klematis som syns nere till höger måste också göras något åt.Hos fina bloggen Anna Vattenkannas trädgårdsblogg finns en länksamling där andra bloggare delar med sig om trädgårdens favorit just nu.


7 kommentarer:

 1. Åhh, vilket fint val av månadens växt :=)
  Själv har jag de sista åren börjat samla på lite olika lågväxande Thujor. Finns en hel del snygga att köpa tyvärr så har man upptäckt att Thujor har börjat drabbas av en svamp, Phytophthora lateralis som gör att barren blir bruna.

  Ha en härlig söndag i solen.

  SvaraRadera
 2. Jag tror du kan ansa den lite om den blir för stor och buskig. Såga ner den vete sjutton om det funkar, tror inte det. Men vad vet jag om tujor...inte mycket. Kul att den trivs så bra hemma hos dig.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. ett bra val
  men jag tror inte att du ska såga ner den men klippa lite varje år så att den inte växer så mycket
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 4. Hans, Just a quick visit today. Trees too close to a home can become a problem, roots can damage the foundation. Hope you can solve the evergreen tree issue. Also liked your posting on Earth Hour. Nice photos from outside your home. Very welcoming. Jack

  SvaraRadera
 5. Kul att den har blivit så fin hos dig. Antagligen trivs den så bra för att den har det väldränerat och "varmt" vid huset. Naturligt är det en sumpväxt men i ett betydligt varmare klimat.
  Än så länge tror jag inte det är nån fara med huset, den kan säkert stå många år till, men sen får du nog se upp så att inte rötterna går in under och skadar husgrunden.
  Jag tror inte den klarar att återhämta sig ifrån en så hård beskärning som du beskriver, inte ens i Skåne och rötterna fortsätter att tillväxa även om man beskär själva busken.

  SvaraRadera
 6. Jeg kan ikke hjælpe, men jeg kan se, at det er der andre der har kunnet.
  Gultuja "Sunkist" er smuk.
  Ha´ en dejlig søndag aften.

  SvaraRadera
 7. Roligt att du kan ha en thuja! Lite besvärligt med att beskära den hårt - jag tror inte att det funkar.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.