söndag 2 september 2012

Nytt nummer!


Nu har nr.4 kommit av tidskriften Trädgård Norr.
Det är alltid lika trevligt när den kommer till postlådan, och som vanligt finns här bra reportage från olika trädgårdar. I det här numret visas bilder från trädgårdar i Svensbyn, Stugun och Umeå.
Vår egen lilla täppa kommer nog aldrig bli lik dessa fina trädgårdar, men här finns massor av inspiration att hämta.
Det finns även med odlingstips för grönsaker och läsarbrev från Carina Fjällborg i Kiruna.
Hon visar bland annat en ask som vuxit sig  busk-stor sedan den planterades där för snart 20 år sedan.
Om en ask överlever i Kiruna så kanske det finns hopp även för vår lilla ask...

Det finns även med en artikel om Vintergäck, en av de växter som jag aldrig har lyckats med här i vår trädgård, jag trodde inte de var nog härdiga för vårt kalla klimat, men efter att ha läst denna artikel så känner jag att det kan vara värt att testa dessa igen.
Kanske jag förut bara köpt döda och torra knölar av Vintergäck? De skall ju vara mycket känsliga för uttorkning då de ligger i påse i butiken.




Även i detta nummer har jag haft förmånen att få skriva en krönika, denna gång är det en liten summering över året som gått i trädgården, och tankar om vilka växter som skänkt mig mest lycka.
Jag ställde en fråga som jag inte riktigt kunde svara på.
Det är ju inte bara ett fåtal växter som skänkt mig lycka i år, det har ju de flesta av våra växter gjort i år, och ännu blommar det här, även om hösten gör sig mer och mer påtaglig nu när det i almanackan faktiskt är höst.
I slutet av augusti och i början av september passeras en tid som enklast kan kallas för "mellan sommar och höst". Det är varken eller, hösten har börjat smyga på utan att riktigt komma ännu, men sommaren känns avlägsen, samtidigt som den ännu dröjer sig kvar.


Trädgårdens eget OS.

 

Sommaren är slut för i år och det är dags att fundera på vad som lyckades bra i år i vår trädgård, och vad som kan bli bättre till nästa år.

 
I vår trädgård blandas växter av olika slag, de är ju de som tillsammans bildar vår trädgård.
Låt oss leka med tanken om vilka växter som gett de bästa minnen denna sommar.
Eftersom det ju varit OS i år så får de olika kategorierna av trädgårdens växter bilda den olympiska flaggan med dess färger.
Det pågår ju en ständig tävling bland trädgårdens växter om vatten och utrymme, men vilka växter lyckades bäst av alla i år med att skänka sina ägare lycka och välbefinnande?

 
Frågan kan vara svår att besvara, men här gör jag ett försök.

 

Den blå färgen i den olympiska flaggan på bilden består av Riddarsporre, som här får representera trädgårdens perenner.
Dessa tuffa växter som klarar vårt bistra klimat och som gett oss blomsterglädje hela säsongen med blommor i regnbågens alla färger.
Många av våra perenner är som gamla vänner som troget återkommer varje år, vissa av dem är nog äldre än oss själva. Kanske de är dessa som gett mest till vår trädgård i år, sommaren som var har även några för oss helt nya perenner blommat och skänkt extra lycka.

 

Nästa kategori är lökväxterna som här på bilden representeras av Svart krollilja.
Även lökväxterna har gjort en stark insats i år, och även de skänker odlarglädje under nästan hela säsongen.
Den första blomma som öppnade sin knopp i vår trädgård var en krokus, det låg kvar snö där bredvid, och den späda blomman gav ett lyckorus som bara vårens första blommor klarar. Sedan har de olika lökväxterna avlöst varandra i ett blommornas fyrverkeri som mitt på sommaren toppades av doften av nyss utslagna krolliljor. Vad annat kan slå det?

Så även lökväxterna har gjort en stark insats i vår trädgård i år.

 

Den röda färgen i min olympiska flagga består av smultron, som får representera trädgårdens olika bär och frukter.
Vi har försökt att samla på oss olika bärbuskar och fruktträd för att de skall ge våra barn härliga minnen om en uppväxt i denna trädgård. Men de flesta av de olika fruktträden har det jobbigt med vårt kärva klimat, ännu väntar vi på plommon, päron, äpplen och körsbär.

Inte heller blev det några björnbär i år, men fler av hallon, vinbär, bärtry, smultron och bärhäggmispel som våra barn kunnat plocka och äta direkt.
Dessutom så bär ett ät-äpple frukt för första gången i vår trädgård, jag hoppas de hinner mogna innan nattfrosten gör slut på dem.
Kanske det är de olika bären som i år gett de bästa minnen från trädgården till våra barn.

 

En tagetes bildar det gula i flaggan och den representerar trädgårdens olika sommarblommor.
Vad vore vår trädgård utan våra sommarblommor? De blommar snällt hela sommaren utan att ta paus eller ens hämta andan. Alla dessa var som vackrast nu när sommaren tog slut, och vi täcker dem de nätter vi är oroliga för nattfrost för att hålla de vid liv någon vecka till.

Det jobbet och det jobb som sommarblommor kräver vid sådd, omskolning/omplantering och utplantering i krukor och rabatter får mig att rysa när jag tänker på det.
Ändå vill jag inte gå miste om den speciella blomsterprakt som bara sommarblommorna kan skänka vår trädgård, och därför så har vi skaffat dem till trädgården även i år.

 

Som sista kategori och som det gröna i flaggan och trädgården är ett löv av Pyrolavide. Det får här representera de olika buskar och träd som vi har i vår trädgård.
De olika buskarna och träden ger trädgården dess väggar och tak samt ger trädgården den lummiga grönska den har. Många av dem har blommat och skänkt extra glädje, men samtidigt så skuggar de den övriga trädgården och tar vatten och näring för övriga växter.
Våra gamla björkar är de värsta bovarna av de träden.

Vissa av de träd och buskar som vi har i trädgården har det jobbigt med klimatet, och blir istället för zonknäckare själva knäckta av den kalla odligszonen.
Men blommande Månskenshortensia och rhododendron med finskt ursprung skänker nytt hopp till nya försök.
Vår trädgård hade inte varit mycket utan de vedartade växter som finns här, och därför får även de med beröm godkänt för sin insats till trädgården i år.

 

Så åter till frågan om vilka växter som gav de bästa minnen i år.
Frågan är svår att besvara, då alla växter tillsammans bidragit till att göra vår trädgård till en plats där vi trivs och kan finna ro.

 

Till sist så även en kategori växter som även de gjort en utmärkt insats i vår trädgård denna säsong. Alla ogräs.
De växer och frodas med sådan kraft att jag knappt hinner med.
Men vad gör väl det, de har jag ju glömt igen nästa år när nya planer för trädgården börjar gro.

Ha en fin höst.
---
 

Här under visar jag lite hösttecken från vår trädgård.

 


Den lätta nattfrost som totalt överraskade oss i mitten av augusti har fått vara tagetes att se sorgliga ut.
Speciellt de före detta gula, till vänster i bild. Tagetes är fint, men inte så praktiskt här där nattfrosten kommer så tidigt.
Perenner och träd börjar så smått övergå från grönt till gult...






Hur skall denna Tigerlilja hinna blomma innan nattfrosten blir för svår?
Jag är rädd för att den slutar sin tid i vår trädgård även detta år just som den är redo för att öppna sina knoppar...


Hösten är mångas favoritårstid, men inte min. Slutet av trädgårdsåret nalkas, jag hade önskat att det varit annorlunda, men samtidigt så njuter jag av tiden som är nu.




3 kommentarer:

  1. Hejsan Hans!
    Läser din krönika med stoooor glädje.
    Du är verkligen duktig med det skrivande ordet och att kunna hitta intressanta ämnen att berätta om.
    Sug åt dig av all beröm du får :=)

    Härliga bilder!

    Önskar dig/er en fin söndag!

    SvaraRadera
  2. Du är ju en fantastiskt duktig skribent så jag hoppas att du får skriva fler gånger.

    Här har vi klarat oss från natt frost än och jag hoppas att det dröjer ett bra tag till.
    Regn har vi fått så det räcker.

    Ha det gott

    SvaraRadera
  3. Va kul att du är med och skriver i tidningen, finns den att få tag på i affärer? Tror jag letat efter den nån gång, men inte sett den någonstans...förutom på biblioteket.
    Hösten är en sorglig tid. Nu dröjer det 9 månader innan man kan gå i sandaler igen...Igår kväll när jag gick ut tog jag faktiskt på mej halsduk för första gången - ett riktigt hösttecken!
    Ha en fin dag :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.