fredag 9 augusti 2019

Ligustersyrén

Syringa reticulata

Så har trädgården blivit ett träd rikare sedan jag köpt en ligustersyren för halva priset hos min närmaste handelsträdgård.

Till skillnad från andra syrener i vår trädgård så blommar denna i juli månad, och här i vårt kalla klimat kommer den nog att blomma i augusti om den överlever vårt klimat.

Dessutom blommar ligustersyren med gräddvita blommor.Innan jag vågade köpa ett så pass dyrt träd (trots halva priset) så kollade jag upp om hur pass härdigt detta träd är för Sverige.
De flesta zonangivelser för ligustersyren anger växtzon 5 i Sverige, någon zon 6 och någon angav zon 4, vilket gjorde mig lite nervös.
Där vi bor börjar ju svenska växtzon 7.

I uppslagsverket Botanica så verkar denna syren praktiskt taget klara hur kalla vintrar som helst, då den där anses klara en växtzon som omfattar stora delar av Sibirien. (Worldzone 3)

Denna Ligustersyren är vildväxande i norra Japan och de växer även i östra Rysslands Stillahavskust och där växer den även långt inåt land in i Sibirien enligt uppslagsverket.
Det sista lät ju bra med tanke på vårt kalla klimat.För säkerhets skull har denna syren fått en något upphöjd planteringsplats för att tjälen ska släppa lite snabbare från dess rötter om vårarna.

Så nu är det bara att välkomna detta kanske tveksamt härdiga träd till vår trädgård, en samling för riktigt härdiga lignoser, hälsa ligustersyrenen välkommen till tuffa tuffingars arboretum.


Tveksamt härdig manchurisk valnöt.

Knappt hann jag plantera ligustersyrenen förrän det blev frost om natten, en manchurisk valnöt skadades av kölden, men ligustersyrenen är ännu fin.

2 kommentarer:

 1. Lykke til med ligustersyrinen!
  Zoner kan være så mangt. Her kan det sies at vi har 2 til 3, men...Vi har omtrent ikke snø, mye barfrost og dyp tele og da blir det vanskelig med de zonene.
  Artig om syrinen greier seg, og fint med blomstring i juli/august:-)
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 2. Hur gick det med trädet? Skulle vara kul med lite uppdateringar. Bor själv i Boden och har ett stort intresse av träd och buskar
  /Henrik

  SvaraRadera