tisdag 29 november 2011

Snöbollsbuske

Viburnum opulus ´Pohjan Neito´.

Ute finns nu snö.
Jag tycker ju att det finns så mycket roligare saker här i världen än just snö, så varför inte skriva lite om snöbollsbusken istället, den som blommade så fint i somras.
Ibland när jag besöker en handelsträdgård så finner jag växter som inte går att lämna kvar där för att begäret har väckts till liv inom mig.
Inte för att jag behövde denna lilla buske till vår trädgård, men under ett besök vid min närmaste handelsträdgård i försommartid, så slogs jag av tanken att detta var ju ett fint tillfälle att inskaffa denna buske som jag ju hört talas om förut.
Att finna en buske som denna som skall vara fullt härdig även i vår bistra växtzon och dessutom blomma med vita vackra blommor flera veckor under sommaren, ja det är ett tillfälle som man bara inte får missa.
Jag som älskar vita blommor...
Det fanns inte så många exemplar kvar och om jag inte köpte den direkt så kanske någon annan skulle köpa den istället. Här tycktes det inte finnas någon tid för att fundera, att jag egentligen åkt in till handelsträdgården för att köpa en present till min kusin glömde jag nästan bort, men jag köpte en Snöbollsbuske till och så var presentfrågan löst.


Som nyutslagen hade blommorna en grön nyans.
Den nya snöbollsbusken fick stå kvar i sin kruka under några veckors tid, jag flyttade runt den till olika lägen i trädgården, men jag hade svårt att bestämma mig för vart denna nya buske skulle få växa och förgylla tillvaron för oss.
Till sist blev det semestertider och busken var tvungen att planteras någonstans för att inte torka bort under den vecka som vi skulle vara bortresta.
Jag ville ju dessutom att den skulle synas bra, så att plantera den vid kanten av skogen var inget jag ville. Problemet var då bara att antalet lediga platser för buskar lite närmare vårt hus måste uppfattas som starkt begränsad.
Till sist fann jag en nästan ledig plats just under vår Ullungrönn som med sin höga stam ger plats för något buskliknande där under. Jag var lite tveksam ändå för denna plats, då det är så att bara en meter därifrån står vår stora Bergsknäa, som tar stor plats när den vuxit upp till sin fulla höjd i slutet av juli månad.
Det fick bli den platsen ändå, för när bergknäan brer ut sina kvistar så har snöbollsbusken just blommat över.
Om det var så lyckad placering av den nya busken, ja det återstår att se.
Kanske den får fortsätta att flytta runt till nya platser i trädgården innan busken blir för stor.


Bilden här ovan visar hur vita blommorna blev mitt i sommaren.
Snöbollsbuske Viburnum opulus ´Pohjan Neito'  är nära släkt med eller rent av en variant av Skogsolvon Viburnum opulus, de stora blommande bollarna på  'Pohjan Neito'  är sterila, så den kommer aldrig att ge frön. Vill man föröka denna buske så kan det lyckas genom att lägga ned en gren mot marken, lägga en sten ovanpå för att hålla den kvar så. Efter ett år eller så har den grenen fått egna rötter och är redo att växa på egen hand.
(Jag har förut skrivit om vårt Skogsolvon, om du inte läst det förut så länkar jag dit här nedanför; )
http://svanatrg.blogspot.com/2011/01/skogsolvon.html

Denna variant av Snöbollsbuske kommer ifrån Finland och redan unga buskar blommar fint, som ni ser på bilden ovan så blommade även vår lilla buske bra i år.

Snöbollsbusken kan nå en höjd på ungefär två meter och denna variant anses härdig för växtzon 6, vi har ju ett lite kallare klimat här där vi bor men jag är inte direkt orolig att klimatet skall knäcka vår lilla Snöbollsbuske. Bredvid den står ullungrönnen som anses betydligt mindre härdig enligt vissa källor, men det vet nog inte vår Ullungrönn om än. Den har överlevt fint här under ett års tid nu.
Jag är ändå trots det lite orolig för hur den rönnen skall klara livet här i vårt kalla klimat, men försöker vara optimist och tro på att det kanske går vägen att plantera växter med lägre härdighet än växtzon 7 även här i vår trädgård.


I morse var här - 14º C , men nu är det + 5º C och regn.
Snart är den snö som föll här om dagen borta.

3 kommentarer:

 1. Man tror att du som bor relativt nära mig ska ha en bättre zon än du har, jag har ju zon 5 i trädgård.Och att bestämma sig var de ska stå , de där växterna är ett äventyr som brukar sluta med några flyttar:)Snöbollsbusken måste jag nog skaffa nästa år , den är såå fin.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Så vackert vit den är.
  Ingen snö i sikte här inte.
  Ha det gott
  Annika
  som äntligen kan kommentera igen

  SvaraRadera
 3. Köpte också en snöbollsbuske i våras. Den är gammal i odling har jag läst och sånt gillar ju jag. Den är placerad ganska fuktigt vid en nordvästvägg i halvskugga. Tänkte att det skulle bli fint med kritvita bollar där mot husväggen. Planerar sätta funkia "Patriot" och annat vitbrokbladigt vid fötterna på den.
  Kul att läsa att du testat att övervintra amaryllis. Men de blir klenare med tiden. Jag har några som jag har för fjärde vintern nu. Få se hur de blommar i vår. Om det blir dåligt med det får man ge upp som du skriver.
  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.