onsdag 9 november 2011

Raketporslinsblomma

Hoya multiflora

Så blommar den igen, vår Raketporslinsblomma Hoya multiflora.
Porslinsblommor i Hoya släktet är inte något som vi samlar speciellt på men denna variant tycker jag väldigt mycket om då den blommar flera gånger om året till skillnad från våra vanliga porslinsblommor Hoya carnosa som knappt blommar alls hos oss.
Raketporslinsblommans latinska namn Hoya multiflora betyder helt enkelt flerblommig, en ofta blommande växt.
Jag fick en stambit av växten som skott att rota själv av en släkting som just beskurit sin stora planta. Jag stoppade ned den gröna pinne jag fått i en kruka jord, vattnade lite, placerade en plastpåse med lufthål ovanpå och ställde krukan på fönsterbrädan.
Efter en tid växte det ut nya blad från den stickling jag fått och snart, trots att plantan var liten och ung så blommade den fint.
Växten trivs med att torka upp något mellan vattningarna och vår trivs bra i ett söderfönster, men de skall klara ett norrfönster lika bra. Det var för lite mer än ett år sedan vi fick vår stickling och sedan dess har vår Raketporslinsblomma blommat om och om igen.
Själv är jag lite förvånad över att växten alls överlevt hos oss då vi ibland, och kanske allt för ofta "öken-tränar" våra krukväxter. Under det varma sommarhalvåret vattnar vi inte krukväxterna så ofta som vi borde, då tar ju trädgårdsväxterna den mesta av växt pyssel-tiden,
så nog torkar den upp något mellan vattningarna alltid.Raketporslinsblomma Hoya multiflora är en art i familjen oleanderväxter. Den har sitt naturliga utbredningsområde från södra Kina till Burma, Thailand och på Malaysia. Där växer den som stora buskar, Raketporslinsblomma klättrar inte på samma sätt som många andra Hoyor gör, ändå så var det under namnet "Klätterporslinsblomma" som jag fick min stickling.
Jag antar att det kan vara så med växter som sprids med sticklingar mellan gårdarna att ibland så får de helt nya namn.


Även när den står i knopp så är den vacker, knopparna liknar nästan små papperslyktor.
När plantan blir för stor och spretig så skall den gå bra att skära ned och på det sättet få nya sticklingar som vi i vår tur sedan kan ge vidare.

Men namnet Raketporslinsblomma, hur bra är det namnet?Tio, nio, åtta, sju, sex, fem, fyra, tre, två, ett, noll!
hm...

(För översättningsprogram Raketporslinsblomma = Raket - porslins - blomma)

7 kommentarer:

 1. Vilken häftig blomma ja nog ser den ut att vilja fara tillmånen:o))

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 2. Cool blomma, gör verkligen skäl för sitt namn. Doftar den mycket?
  Ha det gott!
  Pella

  SvaraRadera
 3. Det var en ny bekantskap. Vilken kul växt! Kan själv bara konkurrera med en högst ordinär porslinsblomma, men den blommar snällt.
  Har en bekant som är ordförande i "Svenska Hoyasällskapet". Kul att ha hört om hennes strapatsrika resor till hoyornas hemland i Asien. Hoyasläktet är tydligen ett stort släkte och en samlarväxt för de riktiga konnässörerna.
  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 4. Vilken läcker form på blommorna, helt klart är namnet passande :=)
  Alltid kul att få mer information om växterna du visar, Tack för det!

  Ha ne gött!

  SvaraRadera
 5. Jättehäftiga blommor! Och häftigt var det att den började blomma så snart efter att sticklingen tagits. Jo, visst påminner de om raketer, men jag tänker även på en viss bläckfisk när jag ser den :)
  Ha d gott! :)

  SvaraRadera
 6. Hihi.. vilken snygging! har jag aldrig sett tidigare! Kul att den gick i blom så snabbt också.
  Har några hoyor men ingen med så coola blommor.
  Kramar!

  SvaraRadera
 7. Ja visst är den fin!! Min blommar oxå stup i kvarten..o klippt av den har jag oxå gjort o gett åt en vännina.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.