torsdag 30 juni 2011

Perenner

Nordstedts Förlagsgrupp AB, 2008
Här vill jag tipsa om en bra bok för alla oss som odlar perenner.
Denna bok som heter just "Perenner" kom redan för något år sedan men den är så bra att jag vill tipsa om den nu i semestertider, när tiden kanske räcker till för att läsa en bok eller två.

Boken är skriven av Marie Hansson med bilder av Björn Hansson och är en av de mer heltäckande böcker om perenner som jag läst.
Boken börjar med att ge praktiska tips och råd om hur en perenn rabatt kan se ut för olika typer av jordar, och klimat. Sedan övergår boken till att presentera de olika perennerna likt ett uppslagsverk.
Andra böcker som skrivits om perenna växter nöjer sig oftast med att visa en växt av varje art, men här visas många olika sorter och varianter av en art när detta finns.

Perennerna i boken är även indelade i olika mått av härdighet från A - D.
Perenner med härdighet A kan odlas utan problem i hela landet, växter med härdighet D kan vi i landets norra delar bara drömma om, för de överlever nätt och jämt en vinter i Skåne.
Extra roligt är det att läsa att det i vår trädgård finns växter som har härdighet C. Sådana växter kan odlas i stora delar av landet på skyddad och väldränerad plats.
Jag tror inte att vår trädgård räknas med inom det området men ändå har växter som Julros och Malört övervintrat här medan andra växter som Stockros och Vippvallmo med samma härdighet försvunnit efter en vinter.
Kanske jag bara inte hittat det rätta läget för dessa i vår trädgård, för enligt boken så är mikroklimatet i din trädgård det avgörande för om en perenn växt skall trivas och övervintra.
Ordet perenn är latin och betyder "beständig" "som varar året om", det och mycket mycket mer finns att lära i den här boken.

Att med bara ett litet inlägg beskriva den här boken är svårt, den är så innehållsrik och jag upptäcker något nytt varje gång jag läser i den.
Köp den gärna eller låna den på ett bibliotek nära dig. Om du som jag har ett brinnande intresse för växter kommer du inte bli besviken.


"En så komplett bok om perenner har sällan getts ut - en klassiker och en verklig 'måste ha bok' för alla som älskar perenner."
Allt om trädgård.

2 kommentarer:

  1. Den är min bibel. Den är verkligen toppen!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  2. Jag kan också skriva under på att den här boken är bra!!! Läsa den rakt upp och ner kan JAG inte göra. Men som att bläddra i och som uppslagsverk är den så gott som oslagbar!!!
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.