lördag 22 januari 2011

Rosor

Rosa Gallica "Duchesse de Montebello" 
Att odla rosor i Norrbotten är lätt, förutsatt att man väljer de sorter som klarar klimatet här. Jag vill börja med att berätta att det här med rosor inte riktigt är min grej, jag har aldrig blivit så där passionerad av dem som jag blivit av en del andra växter och dessutom är det lätt att riva sig på alla taggar.
Den ros som jag ändå pysslar om lite mer än de andra är "Duchesse de Montebello" . Den fick vi som rotskott för många år sedan. "Duchesse de Montebello" har jämfört med våra övriga rosor stora och vackra blommor,med mer klassisk rosform. Den blommar så vackert fram till det regnar för efter ett regn får de utslagna rosorna bruna fläckar och liksom börjar tappa kronbladen. Den blir inte så hög här, trots att den står vindskyddad så har den inte blivit högre än ca. 40 cm. Normalt sett skall den bli meterhög.

Rosa "Hansa"

Hansarosen bredvid har inte det problemet. Den blommar snällt år från år och har i vår trädgård funnits så länge jag kan minnas. Just därför kan jag komma på mig med att jag behandlar den lite "styvmoderligt". Den klarar sig bra ändå. En annan ros som är snarlik Hansarosen är en "Nyponros" vi fått, men den har jag ingen bild på.

Rosa pimpinellifolia,  Pimpinellros från en trädgård vid Svanåmyren.
Findlands vita ros har jag två varianter av. Vi har fått en rotstickling för många år sedan av en granne som har många vackra sådana rosbuskar. När de blommar framför det huset för det tankarna till Nangiala och den underbara blomningen som var där i sagovärlden.
Men underbart är kort, de blommar bara en gång varje sommar.
Kanske det bara är den ena som är vad man kallar för Finlands vita ros, den andra har lite ljusgrönare bladverk och kommer från trakterna kring Svanåmyren. Där har den vuxit sig stor och hög vid gaveln av ett ödehus. Vi har två sticklingar från den. En av dem har nu blivit högre än mig själv där den står vindskyddad, den andra som är mera utsatt för väder och vind blir inte så mycket högre än ca. 60 cm.
Jag pysslar om dem genom att lägga lite färskt gräsklipp runtomkring. Det mår de bra av.

Rosa pimpinellifolia 'Plena',  Finlands vita ros, Från vår granne.
Några meter därifrån kämpar klätterrosen "Polstjärnan" vid husväggen. Men den mår inte bra, den som skall blomma på fjolårsved börjar ständigt om att växa från roten år för år. Något är fel, för hos oss trivs inte denna ros som beskrivs som en av de härdigaste rosorna i landet. Två mil från oss utanför Boden täcker "Polstjärnan" hela väggar och måste ständigt beskäras för att hållas i schack. Men som sagt, inte hos oss. Jag har förut om vårarna provat att täcka grenarna med säckväv, jag har ibland lagt ned dem, men den vill ändå inte. Dessutom har den vassa taggar så jag vill ogärna ta i den, därför får den numera bara vara.


Rosa Majalis "Tornedal"

En liten ros som har vackra små blommor är den fyllda kanelrosen, eller Tornedalsros som den också kallas för här. Även denna ros har vuxit i trakten under lång tid, vi fick vår av min hustrus farmor och farfar och den växer och trivs bra. Att den har fyllda blommor för den till en annan "klass" än de små vildrosor som växer lite varstans här i byn. Men de är också vackra där de blommar i sin enkelhet.
Jag tror att det är den enkla varianten av Kanelros Rosa majalis.
I en av de glömda trädgårdarna vid Svanåmyren har dessa vuxit till stora snår om jag minns rätt.
Vi började kalla den platsen för 'Rosgården'.

Vildväxande ros i Brännberg. Rosa majalis?


Vi har även rosor som vi varje år gräver upp och förvarar i kruka i potatiskällaren under vintern. Men de är ganska krävande och kan lätt stå och tjura om de inte får så mycket vatten och gödsel som de kräver.
Här är några av dessa;



"Peace"





"Hur mycket oftare blir man inte stucken av en ros
än bränd av en nässla."

Selma Lagerlöf


Uppdaterad 2012

En ny ros har överlevt sin första vinter i vår trädgård, det är en Persisk gulros, som nu blommar för första gången.

Persisk gulros, Rosa foetida 'Persian yellow'


Kanadensisk buskros, Rosa 'Morden fireglow'

Nya rosor 2013:

Örträskrosen/Örteliusrosen

'Therese Bougnet'

2 kommentarer:

  1. Kanelrosen är så ljuvligt söt!

    SvaraRadera
  2. Hej Hans!
    Är faktiskt inte heller någon 'Rosmänniska' Men tycker ändå att Rosor är väldigt vackra då jag ser dom i andras trädgårdar.
    Bilderna på din rosor var superfina, det är nästan jag anar doften :=)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.