torsdag 29 maj 2014

Nytt nummer av Trädgård norr.

Trädgård Norr, Nr. 3 / 2014

Igår kom det nya numret av tidskriften Trädgård norr.

Det är alltid lika kul att öppna den och läsa om trädgårdar i närheten.
Här får man nya idéer och tips på växter som fungerar långt uppe i norr.

Här kan man läsa om och se bilder från Birgitta Johanssons trädgård i Överkalix, Britta Olssons trädgård i Vuollerim och Monica Söderströms trädgård strax utanför Örnsköldsvik.
(Monica Söderström har en fin blogg om sin trädgård, se mer själva hos Glad i grönt.se.)

Man kan även läsa mer om Arboretum norr, denna gång om den del som kallas 'Sibirien' och Jan Andersson berättar mer om olika fåglar i trädgården.

Jag har haft förmånen att under två års tid skriva krönikan här, så även i detta nummer.
En krönika som jag denna gång kallar för 'den gyllene tiden', för nu är årets bästa tid och våra gyllengula blommor är som bäst, här nedan visar jag de som just nu blommar i vår trädgård.
Den gyllene tiden.

Det har åter grönskat i vår omgivning och det är sommar igen.
De första vårblommorna i trädgården började blomma för flera veckor sedan, och nu har de första blommorna i naturen runt vår trädgård också vaknat till liv. Det är lång väntan på naturens egna blommor här i norr, så det är därför som jag har samlat på mig vårblommande växter i trädgården, så vi kan njuta av dess tidiga blomning när naturen runt vår trädgård ännu är grå och brun.

Men så har naturen nu också vaknat, plötsligt har vår till synes gråtrista värld målats grön, och mitt bland det gröna tänds tusentals små gula solar på ängen vid vårt hus. Det är maskrosorna som blommar och när de blommar som bäst så blir denna del av världen en aning varm och gyllengul.

Tiden mellan hägg och syren har sedan länge ansetts som en speciell tid, den tid då sommaren öppnar sina dörrar och vi kan gå ut barfota på gröna och sköna gräsmattor. Samtidigt är detta en tid som ju mycket måste göras i en trädgård, som till exempel att hålla bort ogräset från odlingarna.
Att vinna den första ronden mot ogräset är en av de sötaste segrar denna tid, för om ogräset får härja fritt nu så blir det så mycket värre att få bort om bara några veckor. Den bittra erfarenheten har jag haft många år.

Vår trädgård målas även den gyllengul av växter som gullviva, vårkrage, tulpaner, påskliljor och smörbollar. Det finns ingen annan tid på året då så många olika gula blommor öppnar sina knoppar samtidigt i vår trädgård som just nu.
Det här är en fantastisk tid på året, den gyllene tiden och den bästa tiden.

Nu är tid för att njuta.


Läs mer om tidskriften Trädgård Norr på dess hemsida.

Hoppas ni alla får en underbar dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.