söndag 13 april 2014

Rosor i norr.

Leif Blomqvist/AB Leif JM Blomqvist Oy 2014

Här kommer ett tips på en bok om rosor.
Jag själv är kanske inte så där jätteintresserad av just rosor, men boken är skriven av Leif Blomqvist som förut skrivit böcker som Äppel i norr, Trädgårdens bär och Våra fruktsorter, så när jag såg denna bok hos handelsträdgården vid min arbetsplats så köpte jag den direkt. För författaren är inte bara kunnig om ämnet trädgårdsväxter, han driver även Blomqvist plantskola i Finland.

En av anledningarna till att rosor inte förut fångat mitt intresse på riktigt, kan bero på alla de dåligt härdiga rosor som frusit ihjäl i vårt kalla klimat, och att ha rosor i kruka som man måste bära in för att övervintra har inneburit att vi rivit oss på taggarna.
Därför har vi just nu inga sådana rosor, de vi hade fick sluta sina dagar ute i trädgården, och där frös ju de parkrosorna ihjäl redan den första vintern ute i det fria.


När jag bläddrar bland bokens vackra bilder så får jag genast lust att bygga om vår trädgård till en rosenträdgård men klängande och blommande rosor i överflöd, men så tänker jag sedan på mina misslyckade försök med klätterrosen 'Polstjärnan' som ju ska vara så härdig och klara så mycket.

Jag läser nu att 'Polstjärnan' ska klara livet i praktiskt taget hela vårt land, så jag måste ha gjort något fel vid mina tidigare försök. En av våra plantor lever nog en tynande tillvaro, så den kanske går att flytta till en annan plats?
Kanske den skulle trivas bättre då?
Boken ger även tips om hur man ska göra vid plantering av rosor för att lyckas med dem, och om hur man beskär dem och om de olika sjukdomar som kan drabba rosor.
I boken kan man även lära om rosens väg hit till Norden.


Att det nu finns en hel bok med rosor som tål kallt klimat gör att jag känner mig lite intresserad av rosor trots alla taggar.
Bokens bilder är bedårande och förföriska.
Samlarinstinkten och ha-begäret väcks till liv.

Boken visar 134 olika rosor som tål kalla temperaturer, kanske nu inte alla sorter som visas i boken skulle klara livet på just vår kylslagna plats, men de flesta av de rosor som presenteras i boken skulle nog inte ge upp i första taget, inte ens här i byn där jag bor.
Några rosor av de som visas i boken har vi ju redan, de kan du läsa om här.

Jag gillar nog rosor ganska mycket, och efter att ha läst denna bok så har jag nu fått tips på vackra och härdiga sorter att hålla utkik efter vid våra besök på olika handelsträdgårdar.

Det kanske ändå är för tidigt att ge upp mina drömmar om rosor här i norr?

2 kommentarer:

 1. Näe, jag tycker du ska testa igen! Jag vet att Susanna Rosén har massa rosor i Jokkmokk ! Det gäller nog bara att hitta rätt sorter och skydda dem på rätt sätt tror jag!
  Sen lästa jag ditt inlägg från i fredags och,
  Jag förstår att tålamodet tryter ibland pga er långa vinter ! Men snart är det glömt och våren sätter full fart även hos er!

  //Veronica

  SvaraRadera
 2. Kanske måste bli en tur till Leplax ;) Det är mycket billigare där! Funderar själv på att åka dit i sommar, det blir 3:e gången i så fall ...

  SvaraRadera