fredag 16 augusti 2013

Porlinsklocka


Codonopsis viridiflora

En av trädgårdens mest svårupptäckta växter blommar nu.
Det är en porslinsklocka som slingrar sig uppför en snöbollsbuske.
Där inne bakom buskens löv syns små ljusa klockor, men de är inte helt lätta att se.


Om denna växt vet jag egentligen inget, men då jag sökt information har jag läst att den kan bli två meter hög och kan sprida sig med frön på platser där den trivs.
Porslinsklockan kommer ursprungligen från Kina.
Jag hittar denna växt även under namnet grön porslinsklocka.


Jag hoppas den sprider sina frön runt snöbollsbusken så att hela busken i framtiden står översållad av små klättrande porslinsklockor.

Vår planta köpte min fru av Berit med bloggen My rented garden.
Den övervintrade i sin kruka som jag sänkt ned i jorden i trädgårdslandet, vi hann inte med att plantera allt vi köpte av Berit förra året, men i år fick den en plats vid en lagom hög buske.
Busken är ganska gles så kanske porslinsklockan finner sig tillrätta där.

9 kommentarer:

 1. Klätterklocksläktet - Codonopsis innehåller många olika sorter. Klockorna varierar också både i storlek och färg.
  Gillar dom alla.

  Du/ni får en klocksnöbuske i trädgård. Snyggt!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Så söt den är! Jag håller tummarna för dig så att du får din klätterklockebuske!
  Jag har också ett par stycken varav wilson-grey håller ännu hårt i knopparna och vill inte slå ut;)! Men, vilken vecka som helst skall jag väl få se dem utslagna...;)!/ANja

  SvaraRadera
 3. Det är kanske den jag skall plantera invid min snöbollsbuske som aldrig blommar. Du verkar ha de där lite ovanliga växterna, så där som jag med strävar att också vilja ha i min trädgård. Skulle vara roligt se din trädgård någon gång. Hoppas växterna i påsen klarat sig och börjat ta sig nu. Har just varit på väg in till Byggmax och då är kungen och Silvia på väg till kyrkbyn så har just spanat in dem lite:)

  SvaraRadera
 4. Så himla fin klocka! Den blommade inte när jag var hos dig för reportage till Trädgård Norr... : ( Men du har mycket annat fint också! Till Lena (inlägget ovan) med flera som gärna vill se Hans trädgård - reportage kommer i Trädgård Norr nr 4/2013 som utkommer 30 augusti! : ) Tidningen kan beställas via vår hemsida, www.tradgardnorr.se. Ni vet väl att Hans är krönikör i Trädgård Norr? Hälsningar Marie O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt om reportage om trädgårdar i norr, har hållit på länge nu själv med trädgård och är alltid roligt när man ser hur det verkligen kan växa här i norr med, (och inte bara hos mig:).)

   Radera
  2. Alla våra reportage är från zonerna V-VIII. Här finns mycket som förtjänar att lyftas fram! : ) På hemsidan kan du klicka dig in och se nummer för nummer, vilka trädgårdar och var vi besökt. : )

   Radera
 5. Vilken liten skönhet, det är inte alltid som det största är det vackraste!
  Ha en fin helg.
  /Lotta

  SvaraRadera
 6. Jag har samma sort! Fast min har blommat över, allt sa liksom bara poff när det var så varmt i somras. Gillar min jättemycket, den får klättra på allium och träd och lite där den vill. Den har jättespeciell doft när man tar i den, har du upptäckt det?
  Vet inte om det luktar speciellt gott ... men den kanske avskräcker odjur från att äta det som är i närheten?

  SvaraRadera
 7. Så himla kul att så många växter överlevt som du köpte av mig:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.