fredag 27 mars 2015

Snöbrott & bubbel.


Blommig fredag - överraskning

När ljuset nu återvänt och man ser trädgården i dagsljus när man kommit hem från jobbet så upptäcker man ju även skador på några av träden.
Förut i vinter så har ju mörkret dolt alla skador.
Skador som blivit av den tunga snön.Ett av de små träd som jag tycker mycket om är vår lilla och relativt nya hänglärk.
Tyvärr har den tunga snön fläkt upp hänglärken i ympen där den har spruckit, och en av de inympade hängande kvistarna hade brutits av.Även ett äppelträd har skadats av snön, och en bollpil har tappat grenar och från en stor björk har en grov gren slitits av.
Denna vinter har snön förstört mer än vanligt.

Inga trevliga överraskningar att upptäcka precis. Jag tänkte att man kanske kan reparera skadorna, främst på hänglärken som jag ju verkligen vill ha kvar, men som fått den värsta skadan.
Utan att reparera skadan så kommer grenarna att torka och i värsta fall leda till att hänglärken dör.Jag köpte en burk ympvax och strök över den sårade gamla ympen sedan jag bundit ihop den igen med en bit snöre.
Den gren som lossnat band jag fast igen på sin gamla plats.
Kan det fungera?
Jag har ingen aning, och känner mig skeptisk, men skadan kan ju inte bli värre av att jag försökt att reparera.


Borde jag ha gjort på något annat sätt?

Än döljs de flesta av de små buskarna under det pansarhårda snötäcke som ju mer är att likna vid en glaciäris som trycker ihop allt som finns där under.
Många små buskar som ju borde sticka upp ur snön är helt nedtryckta under snön, och det knädjupa snötäcket är så hårt att man utan problem kan gå och cykla på snön.
Jag anar att fler överraskningar väntar där när snön förhoppningsvis smälter om en månad ungefär.
Otrevliga överraskningar.En annan och betydligt trevligare överraskning var att bloggen utsetts som 'bubblare' hos Cision som listar trädgårdsbloggar.

Det här är den information jag fick av Cision;

"Bloggarnas placering i topplistan grundas på en metodik som utgår från inlänkar, relevans, hur ofta bloggen uppdateras, antal läsarkommentarer, samt aktivitet och delningar i sociala medierDin blogg har alltså baserat på detta vunnit en bubblarplats till vår tio-i-topplista."

Jag vet inte om det egentligen är så viktigt, men det är ju kul att komma med som bubblare där och få en chans att synas lite mer.
Det lär nog knappast bli mer än lite bubbel där för min del om jag ska vara realistisk, men det är kul ändå.För att läsa om andra bloggares överraskningar, kika in hos fina bloggen 'Bland rosor och bladlöss'.
Där pågår blommig fredag som bäst, och dagens tema är just överraskning

Hoppas att ni alla har en trevlig dag!

6 kommentarer:

 1. Det är verkligen inte roligt när vädret förstör.
  Vi har ju knappt haft snö i år så från såna skador har vi klarat oss men det har stormat så ett gammalt träd blåst sönder. Man är maktlös mot naturens nycker. Grattis till bubblet !

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket för din röst i X-faktor! Snöbrott händer här mest varje vinter. Så tråkigt men inte mycket att göra förutom att som du försöka rädda det som går. Jag har lyckats rädda en hel del genom att så snabbt som möjligt binda ihop skadan med snöre. Stort grattis till din bubblare plats!

  SvaraRadera
 3. Såna överraskningar vill man gärna slippa. Hoppas du lyckas reparera skadorna. Grattis till bubblet!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 4. Vad tråkigt att växterna blivit skadade, har klarat mig från allt sånt. Grattis till bubblet:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 5. Huff! Håper noen av skadene lar seg reparere!
  Men gratulerer så mye med plasseringen :-)

  SvaraRadera
 6. Men Grattis!
  Så tråkigt med träden, jag är ingen specialist, långt ifrån. Men jag har hört att man ska vara lite försiktig med ympvaxen, många ggr behövs den inte.
  Hoppas du får nåt bra tips.
  Trevlig vecka, hej Ewa :)

  SvaraRadera