fredag 6 mars 2015

Blommig fredag - rosa


Dvärgastilbe Astilbe chinensis pumila
Dvärgastilbe

Jag köpte en dvärgastilbe och planterade i trädgården.
Det var ganska länge sedan, och jag har aldrig visat den här på bloggen förut, men idag när det är rosa som tema på blommig fredag så passar den ju bra att visa upp tillsammans med några andra rosa blommor i trädgården, som aldrig heller förut fått någon plats här.

Astilbe trivs bara om de får tillgång till ganska fuktig jord annars så tynar de sakta bort.
Vi har försökt med astilbe flera gånger förut, men de har aldrig trivts i vår trädgård, kanske är jorden för näringsfattig där vi förut planterat astilbe.

Dvärgastilbe skall tåla torka bättre än andra sorter av astilbe och  den nya dvärgastilben har fått en ganska väl dränerad plats att växa på.
Vi får se om denna lilla dvärgastilbe trivs bättre än våra tidigare försök med astilbe.

Aklejruta

Thakictrum aquilegifolium
Aklejrutan har jag aldrig heller visats här på bloggen, trots att den nu funnits i flera år i vår trädgård. På höga stänglar svävar aklejrutans blommor över de andra växterna i en av våra rabatter. Bladen påminner till formen om aklejans blad, men detta är ingen akleja.
Aklejrutan är en fin och lättsam perenn som jag tycker mycket om.

En annan perenn som jag tycker mycket om, och som är mycket ljust rosa, på gränsen till vit, är en fin:
Nejlika

Dianthus notianus v. polarius B sp
.

Den vackra nejlikan köpte min fru en gång av Berit med bloggen My rented garden.
Också den nejlikan är en riktig favorit.

Fackelblomster

Lythrum salicaria

Jag hittade även bilder på ett fackelblomster som jag köpt en gång.
Fackelblomster som ju ska vara vildväxande upp till Polcirkeln finns inte här i vår by, (trots att vi finns söder om Polcirkeln) därför köpte jag denna planta en gång.
Kanske fackelblomstret är mer purpurröd och en aning mer lila än rosa, men det får ändå vara med här när jag visar aldrig tidigare visade rosa blommor.

Pion - 'Bowl of beuty'


'Bowl of beuty'

Bland de riktigt gamla bilderna på rosa blommor som jag nästan aldrig förr visat här på bloggen så hittade jag en bild på en fin pion, 'Bowl of beuty'.
Pionen blommade fint de första åren, men har sedan dess inte belönat mig med någon större mängd blommor.

Till sist så hittade jag rosa bilder på en malva som förut fanns i vår trädgård.
Jag har ingen aning om dess rätta namn, men de rosa blommorna är fina, och passar bra att lysa upp här på bloggen en dag i mars månad.

Malva
Ja, mitt bidrag till blommig fredag blev ju nu aldrig tidigare visade spretiga blommor som är rosa. Vill ni se andra (och snyggare) rosa blommor så kika in hos Hélena med fina bloggen Bland rosor och bladlöss där pågår Blommig fredag som bäst, och som sagt, dagens tema är rosa.

Hoppas du får en härlig dag!

21 kommentarer:

 1. Det var väl fina bidrag till veckans tema! Gillar dom alla och har flera av dom. Astilbe "upptäckte" jag först för några år sedan...har några och hoppas att de ska trivas i nya rabatterna.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Härliga rosa blommor, fackelblomstret och aklejrutan är favoriter här.
  Ha det gott
  Trevlig helg

  SvaraRadera
 3. Aklejrutan växer fint hos mig också, och den ljuva Malvan. Pionerna är en favorit. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Vaddå snyggare hos andra...
  Har också några av dina rosa men inte 'Bowl of beuty'. Läcker liten dam. Kul att få att du berättar lite runt varje planta också.
  Önskar trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 5. Den där rosa pionen är verkligen en skönhet för sig själv! Trevlig helg.

  SvaraRadera
 6. Aklejrutan är underbar. Så mild och fin rosa färg. Blir sugen på att skaffa en sån.Malvorna är också väldigt fina tycker jag. Tyvärr har de inte riktigt velat etablera sig hos mig.

  Ha en skön helg
  Kristina

  SvaraRadera
 7. Du har många fina rosa blommor i din trädgård. Måste vara svårt att inte kunna odla allt man vill för att det är fel zon eller fel jord eller vad det nu kan vara.Tur är att du vågar försöka i alla fall. rätt som det är så går det som man vill. ibland vet man inte varför.
  Ha en fin och skön helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 8. Jeg liker godt astilbe og har flere ulike, blant annet en som likner din. Den blir ikke så høy. Akeleiefrøstjerne plantet jeg i fjor og gleder meg til å se den blomstre!

  SvaraRadera
 9. Även om jag inte tillhör de rosa fanatikerna, måste jag medge att det är fint.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 10. Första gång jag hittat in på denna bloggen. Visst är det vackert med rosa. Jag älskar alla färger i trädgården utom gult. Vet inte varför men på något sätt känner jag inte att gult är naturligt. Ginst och Forsythia har jag sågat ner... men vem vet, rätt vad det är så har jag kommit på andra tankar. Ha en trevlig helg /Anita

  SvaraRadera
 11. Första gång jag hittat in på denna bloggen. Visst är det vackert med rosa. Jag älskar alla färger i trädgården utom gult. Vet inte varför men på något sätt känner jag inte att gult är naturligt. Ginst och Forsythia har jag sågat ner... men vem vet, rätt vad det är så har jag kommit på andra tankar. Ha en trevlig helg /Anita

  SvaraRadera
 12. Hoppas du har bättre tur med astilben, för de är fina tycker jag.
  Söt nejlika!
  /Anette

  SvaraRadera
 13. Se där!Riktigt fina rosa blomster! Tycker också att astilbe är lite "halvknepig" perenn, svårt att hitta en bra plats åt den hos mig.

  SvaraRadera
 14. Riktigt fina bilder på rosa favoriter.
  Jag planterade Astilbe chinensis pumla i vanlig rabatt och den växte så otroligt att jag var tvungen att flytta den så att den fick växa fritt utan grannar.
  Hoppas att din trivs och växer bra.

  Trevlig Helg

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 15. Fina exempel på rosa! Nejlikan är jättefin den ska in på önskelistan.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 16. Passer bra å lyse opp med rosa en dag i mars, ja :-)
  Astilber trives kjempegodt hos meg. Har mye skygge i hagen.

  SvaraRadera
 17. Härliga bilder....=)

  Trevlig helg!

  /Ninni

  SvaraRadera
 18. Dvergastilben var vakker. Håper den vil trives bra der du har plassert den. Flotte bilder. Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 19. Aha, det kanske är därför astilbe inte klarar sig hos mig? Det är för torrt där de står! Det blir en flytt i vår har jag nu lärt mig! Tack för det :)
  Aklejarutan gillar jag jättemycket!

  Ha en bra söndag!

  //Veronica

  SvaraRadera
 20. Aklejruta är väldigt fin och en perfekt höjdare i rabatten. Jag sådde frön för ett par år sedan och fick väldigt fina stora plantor.
  Allt gott
  Milla

  SvaraRadera
 21. Åhh. Pionen! De är så fruktansvärt vackra! Mormor hade de i sin trädgård när hon levde för 20+ år sen. Imorgon ska min mor åka dit och förhoppningsvis få upp någon att ta med hem nu när huset ska säljas. Hoppas hoppas hoppas de håller hela vägen hem till landet :D
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera