fredag 20 mars 2015

Balkansippa

 Anemone  'White Splendour'

Blommig fredag - min största trädgårdsdröm.

Hos oss i Norrbotten så finns det få riktiga vårblommor.
När jag växte upp så blickade jag avundsjukt söderut när fält av vit- och blåsippor visades på tv.
Här fanns inga sådana, inte ens tussilago fanns då i vår by.

De första växter som blommade om vårarna var maskrosor, sandtrav och styvmorsviol, men de blommade ju inte förrän i slutet av maj månad, när nästan sommaren var här.


När jag sedan blev vuxen och mitt intresse för växter kom, så blev min dröm att få njuta av vårblommande växter också i vår norra del av landet.
De senaste åren så blommar vår trädgård långt före naturen runt omkring har vaknat till liv, det har hänt att blommor slagit ut samtidigt som snön smält undan, en månad före de naturligt förekommande växterna blommar.
En månad tidigare blomning, det betyder mycket om våren när längtan efter blomster är som störst.

Det är ju inte alla vårblommor som överlevt hos oss i norr, vintergäck, klosterlilja och balkansippa har vi aldrig fått att slå rot här hos oss.
Vi hade även sådana besvär med snödroppe, tills jag köpte blommande lökar i kruka  för två år sedan, de grävde jag sedan ned i trädgården där de blommade fint förra våren.
Nu har jag köpt balkansippa i kruka, kanske även de nu går att plantera in i trädgården när jag köpt dem "in the green" som engelsmännen säger.
Kanske kan den blommande balkansippan klara att etablera sig i vår trädgård den här gången?
De torra knölar vi förut köpt i lökförpackningar och planterat har ju aldrig överlevt vintern.

Ingen av dessa försök överlevde här...


Vi får väl se hur det går denna gång, jag har ju under min uppväxt här i byn fått lära mig att inget går att odla här i Brännberg.
Kanske 'olyckskorparna' hade rätt, men jag vill så gärna bevisa motsatsen.Den blommande balkansippan ger liv och näring till min dröm att kunna odla växter som för vårt klimat är att räkna som ovanliga och exotiska.

För det är det som är min största trädgårdsdröm. Att kunna omge mig med många olika växter som ger  trädgårdsdrömmarna en extra glans av hopp och skönhet, och en doft från sydligare breddgrader.För att läsa om trädgårdsdrömmar hos andra bloggare, besök bloggen Bland rosor och bladlöss där finns en samlingsplats för de största trädgårdsdrömmarna som är dagens tema i 'Blommig fredag'.

Trevlig Helg!

Ps, jag tar gärna emot  bra tips och råd om hur jag bäst ska lyckas med att få en balkansippa att överleva i vårt hårda klimat.
För trots mina drömmar så är jag tveksam till detta försök.

13 kommentarer:

 1. Har inga råd att ge, kan gott förstå längtan efter de allra tidigast blommorna.
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Låter som en bra strategi att plantera 'in the green', har alltid lyckats bäst med det själv även här nere! Ha en skön helg! :) Mia

  SvaraRadera
 3. Känner igen drömmen om att lyckas, har försökt med snödroppar, och de kommer inte upp hos mig, men då fick jag ett tips, skall försöka med det. Balkansippan däremot klarar jag av. Hoppas att du lyckas få den att överleva. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Oj, jag blir riktigt rörd! Så märkligt det är att man vill alltid förlänga sommarsäsongen - även i sydligare zoner. I mina breddgrader dröms det om orangerier så att trädgårdsäsongen kan förlängas till nästan åretom säsong. Ja, Vi trädgårdsfolk, vi är sådana.
  Din dröm är dock lätt att förstå. Sommaren är kort hos er och visst måste det vara förfärligt att inte ha vårblommor i det vilda. Då gör man som du: Odlar dem själv.

  Inte vet jag om du tycker att mitt råd är värt något, men jag kan tänka mig att du skulle gräva upp rötterna på hösten, plantera dem i större kruka och vinterförvara dem mörkt och svalt, Sedan tar du fram dem i januari och driver dem i svalt och ljust.
  Det är mitt råd.
  /Anja

  SvaraRadera
 5. Ja, det var ju en dröm, att odla där inget går att odla! Allt utöver inget är ju då en seger. Tur att du inte lyssnar på såna olyckskorpar.
  Jag odlar ju i zon 4 i hjärtat av Småland där vi oftast inte har snö utan barfrost och neråt -20° hör till. Tufft med andra ord. Min vita balkansippa verkar dock trivas bra i lundmiljö på sandbotten på södersidan av en stor sten. Det krävdes byns största traktor för att flytta hit stenen. Sippan har brett ut sig och i fjol började småfrösådda plantor poppa upp lite här och var i närområdet.
  Lycka till och låt oss veta hur det går.

  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 6. Hej Hans. Detta bekymmer kan man också ha i Umeå. Jag upptäckte att både snödroppar och balkansippor inte hinner rota in sig tillräckligt för att klara första vintern. Knölar och lökar var 'snor' när våren kom.
  Jag testade att plantera lökarna och knölarna i krukor, förvara frostfritt i garaget under vintern. Glöm inte hålla krukorna lagom fuktiga. På våren blommade allt ganska tidigt. Grönskade och var fina. Jag planterade ut i trädgården så fort det gick utan för kalla nätter. Dom är känsliga när dom inte är vana att vara ute. Följande vår blommade allt fint och har förökat sej bra. Om du gör så här så får du vårblomning hos dej också.. Margareta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ett bra tips Margareta. Jag tror att det nog är det säkraste sättet att få på-gränsen-känsliga lökväxter att överleva den första vintern här hos oss i norr.
   Ett problem kan ju vara att hålla tidigblommande grönskande lökväxter vid liv i flera månader innan de kan planteras ut, men med en sval och ljus placering så kan man lyckas.

   Ha det gott! /Hans

   Radera
 7. Utan drömmar stannar allt....känns som om det är en otroligt viktig ingrediens till ett njutbart liv.
  Däremot har jag inga tips att ge men jag håller tummarna för att du lyckas.....=)

  Trevlig helg!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 8. Lika eländigt här med Balkansipporna. Ska prova Margaretas tips nästa gång.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Så fin sippa, hoppas verkligen att du får till övervintringen men har tyvärr inga tips att ge:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 10. Tänk vad vi är bortskämda här nere i söder under våren och tar mycket för givet. Hoppas du lyckas med din balkansippa och får njuta av den.
  Allt gott i helgen!
  Milla

  SvaraRadera
 11. Du har fått kloka råd av både Anja och Margareta, hoppas att något av dem ger resultat och att du får njuta "exotisk" vårblomning där uppe i norr!
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 12. Å jag som just köpt balkansippa och hoppats på att det kan funka här i mellersta Norrland, tänkte plantera ut dem snart. Men kanske ska vänta
  Snödroppar har jag inte haft någon tur med, med alla små lökar jag förväntasfullt petade ner i jorden för två år sen. Ja det e krux för oss i Norr att odla just rätt just "här" .
  Hoppas det fungerar för dig, din dröm och att min gör det också.
  Ha det gott och Trevlig vecka, hej Ewa :)

  SvaraRadera