torsdag 8 januari 2015

Tråk-januari är här.


Då är det januari och åter vardag efter julens ledighet.
Nu börjar tråk-vintern, en oftast lång kall period av vinter med kyla och snö i överskott.
Växthuset står likt en relik från en sommarträdgård som fanns för inte så länge sedan.

Nu är trädgården och växthuset öde, tyst och kallt.
En lampa får lysa inne i växthuset för att liksom påminna om att det finns, annars syns det ju inte då det är mörkt ute. Kanske som ett synligt hopp om att våren en gång ska komma tillbaka.


Snön ligger någon decimeter djup och skyddar låga växter från den värsta kylan.


En fördel med vintern är väl då att det inte finns en massa ogräs att rensa i rabatter och trädgårdsland, så man kan vila från den stress det kan orsaka.
Det finns inte så många 'måsten' ute i trädgården nu, mer än att skotta snö för att själva ta sig fram.


För det mesta är det ju mörkt nu när jag är hemma, men här om dagen var jag ledig så då gick jag ut och fotograferade när det var ljust ute mitt på dagen.


Ingen kan få mig att gilla vintern, snön är ju bara i vägen, men allra värst är kylan när den blir för svår, vilket inte är någon ovanlighet i vår del av landet.


Vår granne som nu är 94 år gjorde denna mjölpall till oss förra vintern då min fru länge önskat en sådan.


En hungrig ekorre fastnade också på bild, den hade inte lust eller tid att flytta på sig där den satt och åt solrosfrön.
Den satt länge blick stilla, och jag fick komma riktigt nära innan den hoppade högre upp i trädet.

Bloggen går inte ens på halvfart nu, men så är det, kanske tar lusten att skriva och visa bilder fart igen när ljuset återvänder och vintern blir mindre svår...

Ha det så bra fram till dess!

8 kommentarer:

 1. ja vädret brukar inte vara det bästa i jan -feb...inte så man kan gå i shorts. Jag tröstar mig att fröså och glutta i krukor med hopp om att det gror :)
  Tror många känner bloggtorka nu..helt normalt:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Enormt vackra och stämningsfula bilder du bjuder på.
  Men jag/vi har sagt det förut och jag säger det igen.... snö gör sig bäst på bild.

  Bloggtorka kan vi alla lida av lite då och då men man kommer tillbaka då solen och ljuset återvänder.


  Ha det gott Hans så länge!

  SvaraRadera
 3. Januari och Februari, ja, vad händer då.?Inte mycket. I alla fall inte inte i trädgårdslivet så det är inte så konstigt att din lust för att blogga har minskat. Den ökar snart ska du se när solen kommer fram igen :) Dina vintriga bilder måste jag dock säga är fina. Ha nu en skön helg :)

  SvaraRadera
 4. Får vi de smukke snefigurer at se igen i år. Man må vel arbejde med den årstid der omgiver os. Skønne billeder fra en Verden helt ulig den i Danmark. God vind
  Henrik

  SvaraRadera
 5. Växthuset ligger verkligen som ett smycke i trädgården. Det är vackert med snö och belysning. Hoppas på att vintern ska börja här nån gång och stormandet och slaskandet ska sluta. Inte för att jag gillar vinter, men för att liksom få det gjort.
  Annars börjar min odlingssäsong så smått nu. Frökataloger lusläses, fröförråd inventeras, kronärtskockor, jätteverbena och penséer ska sås. Sen ökar aktiviteterna för varje månad.

  Ha det så gott och håll ut!
  Anette

  SvaraRadera
 6. Haha, vilken tur att du är en sån vinterpessimist! För jag är en sån galen vinteroptimist att det blir trist rent av, och bara ordet tråkjanuari är så kul, för det är nästan min favoritmånad. (Näst efter oktober och ändå älskar jag växter)
  Men att hugga ved när det är minus 33 och att "måsta" gå ut med hunden kl halv fem på morgonen vid dylika temperaturer gillar inte ens jag.
  Erat växthus är jättefint med belysningen. Jag har också en lampa i mitt. Det lyser fint på kvällen och minskar risken för att traktorer och snöslungor ska komma för nära.
  / Ha det så otrist det bara går i denna trista månad :)
  hälsar Therese

  SvaraRadera
 7. För en stund sedan fick jag ÄNTLIGEN tillgång till mitt bloggkonto igen! Hela datorn ned inställningar och mailkonton och allt kapade för snart ett år sedan och sedan dess har jag med myrsteg kunnat restaurera det ena efter det andra och nu till sist bloggen! Lovar att höra av mig oftare nu:-)

  Trodde att man var fullkomligt tokig i vinterväder om man bor på dina breddgrader!..
  Hälsningar
  Laila

  SvaraRadera
 8. Ha ha, nej Laila, man blir snarare tokig av vinterväder än tokig i dylikt plågoväder. Just nu är det - 28 grader i byn där jag bor. Burr!

  SvaraRadera