söndag 2 februari 2014

Brunnäva

Geranium phaeum

En relativt ny växt i vår trädgård är vår Brunnäva som vi bara haft ett drygt år.
Den står bland några andra nävor, och för en lite tillbakadragen tillvaro i en av rabatterna.
Ändå så är det en av mina favoriter i trädgården, men det är inte de små brunvioletta blommorna som ger de mest bestående intrycken, det är istället bladen som jag gillar.


Hela växten är ju fin i färg och form, men dess blad är en aning annorlunda jämfört med de andra perennerna som finns där bredvid.
Jag gillar bladens mörka färg mitt i det gröna.
Jag vet inte om det är den mörkare färgen på bladen eller blommornas färg som gett växten dess namn, men jag tycker inte att våra blommor är speciellt bruna.

Jag såg denna växt för första gången här i bloggvärlden, och tyckte att den var väldigt fin, och jag köpte en brunnäva när jag fann en till salu.

Brunnävan är förvildad/vildväxande i landets södra delar, men här i norr finns inga vildväxande sådana runt vår trädgård.
Den planta som står i vår rabatt är ännu helt ensam i området.
Hos bloggen Charlottas trädgård  pågår en utmaning för andra bloggare att dela tankar och bilder om en speciell färg.
Den här veckan är det brunt som står i fokus, och jag lägger därför in bilder på vår Brunnäva, en av få växter i vår trädgård som innehåller ordet brun i sitt namn.


9 kommentarer:

 1. Fick en planta av min syster och nu har jag många plantor....den fröar glatt av sig !!

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig tittat på brunnävan tidigare egentligen. Vilka vackra blad den har!

  Den passar alldeles utmärkt att ha med till brun-temat, både vad gäller färg och namn. Men själv har jag aldrig riktigt fått klart för mig om det heter brun-näva eller brunn-näva. Men nu förstår jag att det är brun- det ska vara. :)

  Kram Charlotta

  SvaraRadera
 3. En underbar planta....helt klart brun fägring...=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 4. Håller med om att de där bladen är ovanligt fina! Noterar brunnäva i min att-skaffa-lista!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Kul med färg utmaning ska kolla mitt färglager. Brunnävan har vi haft så länge att den hunnit sprida sig i de vildvuxna delarna av tomten där den växer tillsammans med kusinen Midsommarblomster. Hoppas den trivs hos er så får ni snart fler och fler vackra blad och blommor!
  Ha det!

  SvaraRadera
 6. Hej Hans!
  Vilka läckra bilder du har tagit av nävan! Även jag gillar denna jättemycke', Bladen är så fina att se hela växtsäsongen.
  I den Virituelle floran står det så här ang namnet brun:
  Etymologi. Artnamnet phaeum betyder brunfärgad och syftar liksom det svenska namnet på blommans färg. (Det här har du säkert redan läst). Blomman är enligt den lilabrun.
  Tänk vad det är svårt att verbalisera färger. /Anja

  SvaraRadera
 7. Jag söker också efter blommor med vackra bladfärger och -former. Brunnäva är noterad på min önskelista.

  SvaraRadera
 8. Att jag inte tänkte på den då, Hade nog ingen bild.
  Ha en fin dag
  kram Meta

  SvaraRadera
 9. Jag blir förvånad om den inte också sprider sig hos dig Brunnävan. Den verkar kunna sprida sig hur mycket som helst och behöver du fler plantor, kom och hämta hos mig för när de börjar komma fram så har jag fullt sjå att rensa dem från gräsmattan, de vill sprida sig utanför rabatten. Det finns vit Brunnäva med och de är lika fina båda två. Den är en favorit hos mig Brunnävan. Fin bild på den du visar.

  SvaraRadera