fredag 27 december 2013

Surfina


Här kommer ett inlägg som doftar sommar.
Jag vill visa våra surfinor som vi har i 'hanging baskets' vid vår ytterdörr om sommaren.

När vi på försommaren törs hänga ut dessa blommor så har sommaren kommit på riktigt, och risken för frost är över för en tid av ungefär tio till elva veckor, (för så kort är faktiskt den frostfria delen av sommaren här där vi bor.)

Det har aldrig liksom blivit av att visa dessa blomster förr, men så här brukar vi ha det vid vår förstukvist varje sommar.


Min fru är duktig på att ha sommarblommande ettåriga växter i krukor, jag har kanske inte alltid sett sådana växter som särskilt spännande och därför inte gett dem tillräckligt med utrymme här på bloggen, men här är lite bot och bättring.

Surfinorna har liksom tagetes blivit favoriter även för mig.


Det som är bra med surfinorna är att de blommar fint hela sommaren till skillnad från till exempel perenner eller lökväxter som i vissa fall har mycket kortvarig blomning.En nackdel med just surfinorna är att man skall vattna de hängande plantorna ofta och ge dem näring för att de skall växa till sig, och så ska man ta bort de utblommade blommorna så de inte övergår till frökapslar.
Då minskar antalet blommor drastiskt på plantorna om växten lägger all energi till att skapa frön istället för att blomma.

Det är ett slavgöra att rensa bort de utblommade blommorna, vi har en sådan tur att en av våra vänner fixar detta när han kommer på besök. Han ser att det behöver åtgärdas då. Tack Mattias!
Han har grönare fingrar än vad jag har, och det är tack vare honom som jag kan visa så pass fina surfinaplantor här.


Åh vad jag längtar till sommaren när jag ser de här bilderna...

2 kommentarer:

 1. Det finns en hel värld av spännande sommarväxter att odla och Surfina är en av dom.
  Tror inte jag skulle kunna avvara en enda av krukorna som är fyllda med 1-åriga växter under sommaren. Skänker så mycket färg och former, enkla att fröså.
  Er 'sommarbro 'ser fantastisk ut.

  Önskar dig/er ett Gott slut och ett Gott Nytt Odlingsår!

  SvaraRadera
 2. Ser underbart ut på eran bro ..med all den sommarfägringen.jag minskar mer och mer på ett-åringar..just det med att vattna och springa runt med vattenkanna är nått som jag inte längre riktigt orkar ..
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera