lördag 14 december 2013

Amaryllis - Älskad vinterblomma.

Susanna Rosén och Norstedts, Stockholm 2013

Jag måste skriva några rader om en bok som jag gillar.
En bok om amaryllis.
När jag såg den första gången väckte den genast mitt begär, sedan funderade jag om jag egentligen är så där väldigt mycket intresserad av just amaryllis. Behöver jag en hel bok om amaryllis?

Efter att jag bemästrat mitt tillfälliga begär i bokhandeln, och åkte hem utan att köpa boken den dagen så funderade jag ändå på om jag kanske borde ha köpt den.
Jag gillar ju trots allt amaryllis, och det är klart att en bok som den här skulle intressera mig.
Några dagar senare av väntan och längtan så kom boken med posten.


I boken kan man läsa allt som går att lära om amaryllis, allt om ursprung och historik till odling och användning. Författaren gör också nedslag på olika platser i landet och har träffat människor som alla har en förkärlek till att odla, sälja eller äga amaryllis.

Inte så långt härifrån (kanske 10 mil) finns ett par som odlar en kär gammal amaryllis, den har funnits i den släktens ägo sedan 1920-talet. Tala om släktklenod.
Dessutom presenteras fler än hundra sorter av amaryllis, som även visas på bild.


Boken är skriven av Susanna Rosén som här ger landet en fullständig presentation av vår stoltaste julblomma.
Men en julblomma har det inte alltid varit, författaren beskriver i boken om hur växten användes förr och efter en undersökning så kom hon fram till när den blev en växt för julen. Före det var amaryllis en vårblommande krukväxt.

Kort och gott, här är en bok som är den perfekta julklappen till blomälskaren, eller varför inte, kanske du rent av köper den som julklapp till dig själv?
Om du älskar blommor.

1 kommentar:

  1. Den boken skulle jeg hatt!
    Huuset er fullt av Amaryllis i alle farger og fasonger :-)

    SvaraRadera