söndag 16 juni 2013

Döden bland träden.


Ännu väntar jag på att Maackia amurensis skall öppna sina knoppar, men ärligt talat, nu börjar det kännas hopplöst, det förut så fina trädet står nu som en risig buske i den gröna trädgården.

Men sorgligt nog är den inte ensam om att stå kal och avlövad.
Många fler träd tycks döda efter den senaste vintern, och mest troligt är de också döda, det kanske börjar bli dags att klippa ned och beskära det döda grenverken.
Men än väntar vi nog med att klippa vissa av träden.

Bredvid Maackian står en Ullungrönn så död och kal, för detta träd är hoppet ute.


Ullungrönnen klarade en vinter utan problem här hos oss, men nu är det slut, om inte nya grenar är på väg att växa upp från roten. Hoppas ändå lite grann.

Vår rödbladiga purpurapel, Malus royalty har även den gått hädan i år.
Den hade ju klarat fyra vintrar här.
Kanske någon skvallrade att den bara skall klara sig upp till och med växtzon 5...
Nästan lika illa ser det ut med vårt nya päronträd, men det kommer nya små blad från roten.
Jag köpte ett päronträd av ryska sorten 'Olga' för två år sedan, för det anses som mest härdigt (växtzon 5), men alltså inte nog härdigt för vårt klimat. 'Olga' frös ned redan för ett år sedan.

Silverpilen (ovan till höger) har några blad här och där, men vacker är den inte.

Lika illa är det med en ny Näverhägg, som jag planterat på trädgårdens mest förbannade plats där inget jag planterar lyckas överleva. Något skumt är det.
Vår gamla stora Näverhägg står lika grön och grann som förut inne i trädgården.
På denna plats består jorden mest av sand.

Ett kvist-rangel återstår av vår Sötrönn, men i detta fall så beror bakslaget på älgarnas framfart i vintras.

Våra två ekar har frusit tillbaka hårt, och vår Katsura visar än inget liv alls. Härdiga plommonträd från Ryssland har dött eller frusit ned helt.
Lite konstigt är det då att vårt svenska förväntade veka plommonträd Czar inte alls frusit ned i vinter.
Det har förvisso fått trädgårdens varmaste och mest vindskyddade plats att växa på, men ändå är det lite märkligt.

Lilla Czar som bara anses härdig till och med växtzon 4 har redan fått ett stålbad i trädgården en gång då det frös ned totalt. Jag krukade in trädet och lät det övervintra några år i potatiskällaren så det skulle hinna växa upp igen, det planterades ut i trädgården igen förra året, och nu ser det ju som sagt riktigt bra ut, även om det ännu är förhållandevis litet.

Czar
Även våra Manchuriska valnötsträd överraskar med gröna fina blad, de tycks inte ha fått några skador alls av den senaste vintern.
Vår gamla manchuriska valnöt har ju nästan varje år frusit ned hårt under vintern, men alltså inte i år när mycket annat gått vidare till de sälla jaktmarkerna.


Den första vintern som vår manchuriska valnöt fanns här så frös den ned helt och började inte växa förrän den 25 juli.
Jag tänker på den och hoppet finns ändå kvar för de skadade små träden, kanske några av dem klarar sig ändå?

Våra perenner har klarat vintern med glans, bara ett fåtal har dött, men det berodde nog på höstens regn då de dränktes i stora pölar.

4 kommentarer:

 1. Nejmenusch! *Sympati*
  Det är inte kul när växter som man ändå hoppas, drömmer och tror ska klara sig inte hänger med eller trivs. Hoppas det ändå kommer glada överraskningar senare i sommar, små försynta rotskott och så där.

  SvaraRadera
 2. Även här hos mig är många träd och buskar döda och jag hör att det är så i väldigt många trädgårdar här omkring.
  Tror det var det eviga regnandet under förra sommaren/hösten och sen kom vintern tvärt så buskar och träd avmognade inte som dom skulle.
  Man får försöka se det positivt... det finns gott om lediga platser i rabatterna för något nytt :=)

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 3. Nä men så tråkigt. Jag beundrar er alla som enträget fortsätter med era trädgårdsodlingar trots naturens motspänstighet. Och jag som ojade mig över att 5 cm i topparna på pagodträdet hade frusit/torkat in denna vintern. Fy på mig :-)

  SvaraRadera
 4. Och vi hade egentligen tänkt publicera ytterligare en affekterad text om vårvinterns hemska frystorka. Denna gång var planen att illustrera eländet med bilder på det kraftigt tillbakafrusna lappländska korgvidet Katrin (zon 8 eller nåt) som vi fått av en trevlig bloggare i Svanå. :-) Tyvärr blev bilderna på den torra toppen för torftiga så det fick bli en annan pesttext i stället.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.