fredag 7 december 2012

Vår trädgård


Blommig fredag - Min trädgård

Vår trädgård finns i Norrbotten i en by som finns ungefär mitt mellan Älvsbyn och Boden.
Det är svårt att exakt säga hur stor del av området runt vårt hus som kan räknas in i trädgården, men kanske ungefär 1050 kvm.
Fram till huset leder en rak och bred grusgång med cementkant, som tillsammans med rabatterna på ömse sidor är de äldsta spår av anlagd trädgård här. Just därför önskar jag ha kvar detta.
Även om det kanske är hopplöst omodernt.Den raka grusgången skär ett snitt genom den annars oregelbundna och mjuka trädgården.
Den lite mer vilda delen av trädgården tar vid längre bort, där stora perenner och buskar och träd får växa nästan som de vill.


Sibiriskt björnbär


Någon visningsträdgård har vi inte, snarare en försöksträdgård då jag tycker om att testa härdigheten hos olika växter. Många växter finns det bara ett enda exemplar av, men jag försöker ändå hålla någon form av färgskala i rabatterna, även om växternas krav går före det rent estetiska.

Här i norr på höglandet mellan två älvdalar så räknas växtzon 7 sträcka sig ned, även om vi har ett bra mycket mildare klimat än vad som finns längre inåt landet.
Men det mildare klimat som råder i Boden bara 30 kilometer bort från vår trädgård gör oss ibland gröna av avund. Här kommer nattfrosten tidigt, och vårnatten är kall.

Rhododendron i urna.

För att det kanske är omöjligt drömmer jag om att kunna odla växter som inte klarar klimatet så bra, som rhododendron. Parkrhododendron har jag i urnor som övervintrar svalt, men de blommar så fint att det är värt besväret att lyfta ned dessa i potatiskällaren. Utomhus klarar sig bara rhododendron med finskt ursprung.

Min fru älskar fuchior och pelargoner, så vår potatiskällare är välfylld med sådana veklingar under vintertid.
På sommaren blommar de fint och under en lång tid blommar de snällt..De första växter som vi planterade in mellan de tio gamla björkarna var perenner från platser här bredvid, där det funnits hus för länge sedan. En sådan perenn är vårkragen som vi hittade på vägkanten invid ett dike någon kilometer härifrån.
En liten del av den plantan växer sedan dess i vår trädgård, men moderplantan i skogen försvann vid en ombyggnation av den vägen för några år sedan.

Vårkragar.

Bredvid de öde trädgårdar där vi hittade de första perenner som fick bli grunden för vår egen trädgård finns en stor myr som heter Svanåmyren.
Just därför kom denna blogg att kallas för 'Svanå trädgård'.


Det är ju som sagt långt ifrån alla växter som trivs här under björkarna, blå bergvallmo vill inte alls överleva någon längre tid eller ge fröplantor, hur jag än fjäskar för dem.

Blå bergvallmo


Det är inte alla växter som syns direkt, många är mycket små och mycket få, att hitta allåkerbär kanske kräver att man vet vart i trädgården man skall leta.

Vårt växthus som vi byggt av gamla fönster gör att vi kan tjuvstarta säsongen och slipper ha krukor med frösådder inomhus.

Vår trädgård blir aldrig för fin för barnen att leka i, den får tåla lek och stoj även om det kanske inte är så kul för pappan i familjen då samlarväxter bryts av fotbollar.
Just därför klipper vi upp en liten fotbollsplan som lekyta på betryggande avstånd från perenner och växthusets fönster.

Men som sagt, trädgården får aldrig bli så fin att den inte håller för barnens lekar, trädgårdens höjdpunkt och svåraste prövning är det barnkalas vi alltid håller i slutet av juli.
Jag håller mig som oftast ganska lugn när barnen leker här, men när grannens fyraåring slog med sitt svärd mot mina blommande liljor så skrek jag till, och liljorna klarade sig med blotta förskräckelsen.
Lite bladlösa på ena sidan, men annars OK.

Kalasdags.

Här hade det kunnat gå riktigt illa...


Där trädgården närmar sig skogen finns också några trädgårdsmöbler, men här sitter vi sällan...
Här drömmer jag mest, drömmer om en djungellik trädgård med storbladiga växter i skarp kontrast till naturen runtomkring.

Om du önskar se fler trädgårdar från glada bloggare så kolla in denna samlingsplats hos Pilgrim med bloggen 'Bland rosor och bladlöss'

18 kommentarer:

 1. Haha, det där med svärdet och liljorna var ganska kul. De klarade sig ju menar jag...

  Fint att du sparat den raka gången med sina rabatter - trädgårdens historia ska man ju försöka ta tillvara om det går.

  Nu har vintern kommit även här i södraste Skåne med mååånga minusgrader snö och is. Brrr.

  SvaraRadera
 2. Vad kul med alla hittade växter i din trädgård. Och de där smala rabatterna kan jag bara hålla med om att det var bra att du sparade. Fler borde göra så.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 3. Så roligt att få se en hel samling bilder från er trädgård! Jag är full av beundran!
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 4. Låter som en avslappnad och skön trädgård, som det även är okej för vuxna försöksodlare att leka i ;-)
  Hela hösten har jag gått och sneglat på bladrosetterna till mina två yttepyttesmå blå bergvallmo. Kanske tänker de blomma till våren/sommaren. De kinkputtarna kanske inte trivs i min trägård heller (zon 3-4)? Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 5. Det var en fin beskrivning av eran trädgård. Lekande barn i trädgården är roligt och inte gör det så mycket om några fotollar hamnar i rabatterna. Vi har nästan vuxna barn nu, men ibland kickas det fortfarande boll mitt i härligheten, det hör som till ;-)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Vad härligt att få hälsa på i din trädgård!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 7. Jättefin beskrivning av er trädgård. Klart att de raka rabatterna från svunnen tid ska bevaras.
  Växthuset är ju bara så underbart fint!

  Önskar dig/er en fin 2:dra Advent!

  SvaraRadera
 8. Tuffa zoner hindrar inte att man har fin trädgård, något du helt klart bevisat :)

  SvaraRadera
 9. Eran trädgård är fin!! Hoppas få göra ett besök i den nästa sommar:)
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 10. En riktig idyll.
  Och du är så duktig att odla i krukor och vilket besvär med att vinterförvara allt. Men som du skriver så är det nog värt besväret.

  Ha en riktigt fin 2: advents helg

  SvaraRadera
 11. vad bra att du sparat en del av det gamla. det är inte lätta att få det som man drömmer om när växtzonen är 7. man får nog vara lite realist och inse fakta, antar jag. är du uppvuxen där så år det kanske lättare (vanan)
  Det ser då så fint ut på bilderna.
  Ha en fin fortsatt helg
  Kram meta

  SvaraRadera
 12. Många mysiga platser hos dig. Kan tro att du känner dig nöjd :)
  Tjingeling

  SvaraRadera
 13. Vilken inbjudande trädgård ni har, ser helmysigt ut. Växthuset är verkligen snyggt, förstår att ni har nytta av det!

  Ha en trevlig helg / Ulrika

  SvaraRadera
 14. Jag tycker er trädgård ser jättemysig ut. Älskar ert växthus!
  Ha en härlig 2:a advent!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 15. Det finns några däruppe som envisas med trädgård och lyckas med det också.

  SvaraRadera
 16. Vilken fin trädgård ni har. Helt underbara foton.
  Ha en fin vecka.

  SvaraRadera
 17. PS! Växthuset är jättefestligt!

  SvaraRadera
 18. Vilken stor och fin trädgård ni har! Jag har funderat en del på detta med zonkartan här uppe. Att det kan skilja så mycket på sånt litet avstånd. Här i stan har vi zon 5, Öjebyn sägs motsvara 4, Älvsbyn 6 och hos dej 7! I våras så åkte jag till Arvidsjaur över dagen och det var som att åka tillbaka i tiden en månad!! Det känns som att det kan vara lika stor skilnad att åka 30 min inåt landet som att åka 50 mil söderut.

  Nåja, ha en jättefin vinterdag! :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.