fredag 17 augusti 2012

Svanåmyrens glömda trädgårdar, del 4


Vid ett besök i de glömda trädgårdarna vid Svanåmyren så hann jag med att fotografera en av dessa som jag aldrig visat här förr. När vi besökte denna plats för första gången för snart 20 år sedan så blommade här många rosor. De var det enda som vi då såg av den forna trädgården så vi kom att kalla detta ställe för Rosgården. Kanske ett väl så romantiskt namn, men det är så vi kallat platsen sedan dess.

Nu i slutet av sommaren så hade nästan alla rosor redan blommat, men en fanns kvar så jag fick en bild på den. Att visa den öde Rosgården utan att visa en endaste ros hade ju varit märkligt.
Det är rosor av den enkla lilla vildväxande kanelrosen som finns här, men bara just här vid de rester som ännu syns av husets grund. Just därför så tror jag att de som bodde här en gång för länge sedan planterade denna ros vid sitt hus.

Det har kanske gått 50 eller 60 år sedan huset revs och skogen började att ta tillbaka den gamla trädgården.
Nu har platsen åter hamnat i skuggan av skogen, och av trädgårdens växter finns nu inte mycket kvar.
Av det hus som en gång funnits här finns nu bara en ruin kvar av husets grund.
Till skillnad från de övriga husgrunder som går att hitta här omkring så är denna relativt hög, de övriga är så låga att de kan vara svåra att upptäcka bland snår och under mossa.
Här skall en familj ha bott som hette Olofsson, när jag var yngre pratade jag med en gammal man som berättade om de gårdar som förut fanns där vid Svanåmyren. Han var uppväxt i det hus som funnits här.
Nu har jag många nya frågor om denna plats, men nu finns ingen att fråga då den gamle mannen inte längre finns kvar.


Förutom rosen så blommade toppklockor vid några hallon- och vinbärsbuskar, annars så finns inga trädgårdsväxter kvar här. Vid toppklockorna så blommade även tistlar, kanske de kom in i rabatten som ogräs en gång.Men det var varken de gamla trädgårdsväxterna eller resterna av det forna huset som imponerade denna kväll, det gjorde istället den mossa som grönskar just norr om den gamla husgrunden.
Som mjuka gröna kuddar ligger mossan under de små björkarna och i ljuset av kvällssolen så var det väldigt stämningsfullt.


Lite längre bort så öppnar Svanåmyren sina vidder, det gör att denna plats har sol även på kvällen trots att den till synes ligger mitt i skogens dunkel. 


3 kommentarer:

 1. Vilka härliga skogsbilder du bjuder på! Helt underbara!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Spännande med platser där man hittar spår av tidigare generationer!
  /Cika

  SvaraRadera
 3. Vilken vacker bild med mossa och björkstammar, som hämtad ur en saga. Naturen här uppe är verkligen underbar:)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.