lördag 4 februari 2012

Vargavinter


Lördag börjar kall här i Brännberg,
vid gryningen så visade termometern hela - 41º C. ( - 40º F )
Idag håller vi oss inomhus, inte vill man vara ute mer än nödvändigt då vargavinterns kyla dragit in hit från Sibirien och Nordpolen.
Kylan är förlamande kall, det hela beskrivs så bra i dessa rader;


Björkalléerna stodo stela och överimmade och då och då föll en kvist,
klingande, bröts av för ingenting och fick bli liggande.
Alla ljud hängde ekande och klara kvar i luften som var grön av ilsken kyla.
Och stadens befolkning höll sig efter råd och lägenhet inomhus.
Februari är en månad som bromsar tiden, en kloss under vagnshjulen,
en press som trycker samman och gör mindre och fattigare.

Ur Eyvind Jonsons roman Stad i mörker.


Det är så kallt att jag inte vill ta ut kameran, så här såg det ut vid gryningen från köksfönstret. Idag stannar vi som sagt inne och håller värmen.
Mina tankar går till de träd i trädgården med tveksam härdighet för dessa breddgrader, kommer de klara denna vinter med alla grenar i behåll.
Hoppas att Er helg blir bra och att ni slipper denna kyla.


17 kommentarer:

 1. Oj vad kallt då har vi rena blidvädret minus 28 grader. Jag gruvar lite idag för vi skall åka in till Umeå det ligger ca 6 mil norr där jag bor.
  Men det gäller att klä sig rätt, det blir ju inte så många minuter ute. Bara mellan bilen och affärerna.:o)

  Ha det gott i stugvärmen

  Trevlig helg
  Gunilla

  SvaraRadera
 2. Men vad kallt! Under 40 borde förbjudas. Förstår att du inte stoppade ut kameran och att ni håller er inne.
  Ha det bäst i kylan!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. -41 grader får uppländska -23 att kännas som blidväder... Vi lider med dig och hoppas att vi alla snart har vår i luften.

  Eyvind Jonsson-citatet gav verkligen en perfekt bild av känslan i kroppen just nu. Men man får väl försöka ta sitt lidande med en klackspark ;-) Trelig helg och hoppas söndag morgon åtminstone inte blir kallare (men det finns väl risk för det...).

  SvaraRadera
 4. OJ, oj oj oj! Mitt personliga köldrekord ligger på minus 22 och det var fruktansvärt kallt. Fattar inte HUR kallt det är med minus 41... Hoppas att växter och djur kan stå ut och klara sig där hos dig.

  SvaraRadera
 5. Nu har ni kallar än vi! "bara" - 24 här idag! Jag tänker också på mina buskar och träd och undrar hur de mår under snön..
  /Cika

  SvaraRadera
 6. Det är lätt att hålla sig för skratt över temperaturen nu. I Sävast är det ung -35 men temperaturgivaren är nog i snön så det går att plussa på några grader. /M

  SvaraRadera
 7. huga va kallt ni har....
  här var det bara -33º i morse och nu är det -30º och det snöar lite!!!!! snöar vi den är temperaturen??? fattar inget!

  Det är bara att vara inne och syssla med annat som frösådder :=)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Men det var inte lite kallt. Vi har vårt "sommarhus" längre norrut också var där en vinter när det var minus 35. DÅ biter det i kinderna.
  Önskar dig en fin fin söndag/Gela

  SvaraRadera
 9. Hej Hans.

  Ja nog har vi haft det kallt. Idag var det bara 19 grader så jag hoppas att det blir lite varmare framöver. Jag har inte vant mig vid kylan denna vinter.

  Lycka till med dina bilder, kanske vi har en chans när det inte blir så himla många :o))

  Ha en bra dag
  Gunilla

  SvaraRadera
 10. Vi har också kallt, som kallast har vi haft -39 tror jag. När det är såhär så blir man ju lite orolig för sådant som kanske inte klarar vintern. Vi får hålla tummarna och hoppas på det bästa!
  Ha en fin ny vecka! :)

  SvaraRadera
 11. Hej! Jag undrar likadant som du! Har en del som ligger på gränsen i härdighet här också. Undrar bl.a.hur mina unga havtornbuskar klarar sig. Dom frös bort nästan alla första vintern så jag var tvungen att sätta nya igen. Förhoppningsvis ligger dom varmt inbäddade i snön och klarar köldknäppen elegant.

  SvaraRadera
 12. Men usch!!!!! jag tyckte vi hade kallt som hade - 32 men det är ju rena varmgrader det mot för vad ni hadde.

  Ha en alldeles underbar söndagskväll!!

  SvaraRadera
 13. Det var det värsta! Har sett lite rekordnoteringar på -32, -36 osv på FB men -41 slår alla!

  Håller tummarna för att allt ska klara sig i din trädgård. Är väl värst för de stackarna som har kvistar och stammar ovanför den isolerande snön.

  Kristina

  SvaraRadera
 14. Varför använder du inte denna prognos?
  http://www.klart.se/norrbotten/väder-brännberg.html

  SvaraRadera
 15. Att hitta en prognos där temperaturen stämmer med den faktiska temperaturen i vår by har visat sig vara lättare sagt än gjort. Jag hade förut Brännberg som ort på väderrutan nere till höger, men den visade ständigt fem grader varmare än vad det var här. Orsaken är att närmaste mätstation är i Boden som med sitt lite varmare klimat gör att det blir fel.
  Jag hittade då Vidsel som temperaturmässigt stämmer bättre med Brännberg än vad Boden gör.
  Just nu har vi - 28 grader, väderrutan för Brännberg visar - 23, och ikväll miss-stämmer även väderrutan för Vidsel som ju annars är pålitlig. I Vidsel är nu endast - 19 grader.
  Hoppas att varmare vindar är på väg hit västerifrån...
  Törs man hoppas på en mätstation här i Brännberg?

  SvaraRadera
 16. Ofattbart för mig på Gotland hur man klarar sig i sådan kyla! Här har varit -28° som mest hos mig, trots täckning har hela mitt äppellager fryst - SÅ kallt hade jag inte väntat! Koltrastarna frossar nu, jag tinar äpplena före servering.
  Hur går det med växthuset? Klarar sig jordkällaren? Hur får du i gång bilen? Vattenledningarna till huset? Här har rörmokarna fullt upp nu med att tina eller laga brustna ledningar.

  SvaraRadera
 17. Hej Anna-Stina.
  Tråkigt att läsa att dina äpplen frusit, - 28, det var kallt för Gotland. Trots den svåra kyla som har fått mig att hålla andan en tid så har livet ändå fortsatt som vanligt utan några större problem för oss i Norrbotten. En av våra bilar var förstås lite svårstartad en dag, men efter att ha laddat batteriet gick den som en klocka igen.
  Vattenledningar och perenner är skyddade under en halvmeter snö, så det blir inte så kallt där under tror jag. Jordkällaren är under huset och växthuset har varit med förr, möjligtvis har vildvinet där inne frusit. Jag är mer orolig för hur vissa buskar och träd klarat kylan. Vi får se till våren.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.