torsdag 19 maj 2011

Trädgårdsriket

Trädgårdsriket av Gunnel Carlsson, Nordstedts förlag 2011

Här kommer en bok nästan direkt från tryckpressarna.
Den här boken har kommit till som ett resultat efter förra sommarens evenemang "Tusen trädgårdar"då trädgårdar i hela landet var öppna för besök den åttonde augusti.
Den här boken samlar de flesta av de trädgårdar som visades då och många vackra parker från norr till söder.
Bokens sista del visar trädgårdar i Norrland och allra sist finns några trädgårdar från Norrbotten med där vår trädgård finns med på en liten bild.


Vår trädgård en tidig morgon.
När vi hade öppen trädgård i evenemanget "Tusen trädgårdar" blev det inte riktigt som jag planerat.
Hela tiden för den dagens trädgårdsvisning så vräkte regnet ner, otroligt att de alls kom någon som ville se vår trädgård. Det var så trevligt att ni som faktiskt kom vågade er ut i ösregnet.
Så mycket vackrare var vår trädgård en tidig morgon i augusti när jag fotograferade bilden här ovan efter att ha inspirerats efter en föreläsning i Piteå med Hannu Sarenström.
Han visade så vackra bilder från sin egen trädgård, och när jag gick ut med kameran den där morgonen så ville jag försöka fånga det tidiga morgonljuset jag med.

Boken kom med posten idag, en dag senare än för många andra, men det är väl inget att sörja över. Vi bor ju rätt långt borta, och Sverige är ett avlångt land.
Min frus systerson brukade beskriva att vi inte bor i glesbygden utan bortanför glesbygden.
Kanske det kan ha något att göra med att boken kom hit först idag?

Jag har som snabbast hunnit att bläddra genom boken och redan hittat några av andra bloggares trädgårdar som också finns med där. Det var roligt att se och känna igen.
Förutom alla trädgårdar så innehåller även boken målande beskrivningar av vissa trädgårdar och trädgårdsfenomen. Man blir på bra humör av att läsa i den här boken, och när man väl har läst hela boken så tror jag att man får lust att resa ut i trädgårdsriket för att se och uppleva några av bokens fantastiska trädgårdar på plats.

Eftersom landskapet Norrbotten har så få trädgårdar med i den här boken så avslutar jag det här inlägget med att visa bilder från två av Bodens parker som också finns med i boken, men i boken finns inga bilder med från dessa parker.

Stadsparken finns mitt i stan.

Stadsparken i Boden


Stilla flyter Bodån förbi Kungsbroparken.

Kungsbroparken i Boden.
Fler trädgårdar finns att se här;


2 kommentarer:

 1. Hello Hans:
  We know so little of Sweden, and of Swedish gardens, that it is a delight to have found your blog which, happily, we are able to translate into English.

  What a pity that it rained for you on the Open Day, but we are sure that your visitors will have enjoyed seeing your garden anyway.

  For over 25 years we gardened in Herefordshire, UK, where our garden was open to the public several times a week. A great deal of work!!

  We shall look forward to more of your posts.

  SvaraRadera
 2. Hej Hans!
  Kul att boken har kommit från tryckeriet hem i brevlådan.
  Får köpa mig ett ex. så man har lite koll på trädgårdar utanför länet.
  Hade tänkt anmäla mig men tänkte så länge att det blev för sent :=)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.