tisdag 26 april 2011

Vaxblomma

 Cerinthe major purparescens
En av förra årets mest spännande frösådd av sommarblommor var Vaxblomma.
Jag hade aldrig sett denna växt förut men köpte en påse frö som jag sådde i slutet av april och de blommade fantastiskt fint i juli och augusti. De blågröna bladen var speciellt vackra.
När en växt har denna färgton brukar det betyda att de trivs i full sol. Jag försökte ge mina plantor så mycket sol som var möjligt, de fick växa både i kruka och rabatt.
De som fick växa i rabatten utsattes oftare för torka då jag slarvade med vattningen ibland, men det bekymrade inte dessa plantor.
Växten har sitt ursprung i medelhavsområdet (eller mer tropiska områden, hittade lite olika uppgifter på nätet) och kan övervintra i kruka inomhus men jag plockade bara mogna mörka frön från mina plantor i augusti och september, vi har inte nog med plats att övervintra så många växter inomhus, dessutom brukar det sällan vara lyckat att hämta in växter direkt från fuktig sensommar till torr luft inomhus. Kanske plantan skulle klara vintern inne om den fick ett liv som krukväxt direkt?

Nu har jag sått de frön jag plockade från plantorna förra året. De kommer få stå varmt för att gro, och det skall vara noga att hålla sådden lagomt fuktig under tiden de gror. När de sedan börjat att växa får de flytta ut till växthuset innan de kan planteras ut i trädgården.
När jag städade växthuset för några veckor sedan så slängde jag fröpåsen från förra året. Det ångrar jag nu. Kanske det fanns något viktigt att läsa där om dessa plantor.
Jag försökte hitta information på nätet men det var inte så lätt.
Vet du något mer om växten på bilden får du gärna tipsa mig genom att skriva en kommentar här under.

3 kommentarer:

 1. Cerinthe major - Stor Vaxblomma köpte jag frön av för många, många år sedan. Det var en nyhet som man kunde beställa genom Allt om Trädgård,vill minnas att fröna var dyra.
  Året därpå köpte jag massor då jag var på mössan i stockholm. Gillar växten, vackra blad och fina blå klockor. Har för mig att dom fröade av sig rätt friskt i rabatten ifall man inte hant ta reda på fröna.
  Du hittar ganska bra information om du GOOGLAR
  Lycka till med sådden!
  Får du gott om frön kanske jag kan få köpa ett par till hösten :=)

  SvaraRadera
 2. Vaxblomma - den har jag inte hört talas om. Låter som något som skulle kunna trivas här. Ska följa Helens uppmaning att googla!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. det finns även en gul vaxblomma tyvärr är den tydligen svår att få tag på Impecta har haft den men slutat , annars är vaxblomman verkligen tacksam att odla dom flesta fröna brukar ta sig och den kräver ingen särskild vård utom det vanliga

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.