tisdag 11 augusti 2015

Strö ut vedaska.


Det är sensommar, och då brukar jag alltid strö ut vedaska under äppelträden, jag har läst att det ska få träden att öka sockerhalten inför vintern så de ska klara klimatet bättre.
Vedaska innehåller kalium, och behövs för att äppelträden inte ska få kaliumbrist.
Kalium gynnar fruktsättning och övervintringsförmågan, och gör att växten klarar torka och sjukdomar bättre.

Mellan en halv till en liter vedaska per kvadratmeter anses som lagom att strö ut under trädet.
Om man använder för mycket vedaska så kan det göra att växten kan få svårt att ta upp andra näringsämnen.

Man ser om en planta har kaliumbrist när bladkanter och områden mellan bladens nerver gulnar, de äldre bladen gulnar först, och de nya skotten blir veka.

Jag samlar på mig vedaska under vintern då vi även använder ved för att värma upp vårt hus.
Annars hade det ju varit svårt att få tag på.


Att tänka på när man hanterar vedaska direkt från öppna spisen eller från pannan är ju att inte ställa den för nära något brännbart. Aska som ännu är varm är ju att betrakta som eld i pulverform.
Jag förvarar den samlade askan i en gammal emaljerad hink.


Jag har under flera års tid gett fruktträden vedaska denna tid på året, men det har inte påverkat fruktskörden något alls.
Vi får nästan ingen frukt på äppelträden, så här hos oss långt uppe i norr så påverkas knappt fruktsättningen alls av vedaskan.
Men träden överlever ju här mot alla odds, så kanske det kalium som finns i vedaskan ändå har viss betydelse för våra fruktträd.

Här ett av våra äppelträd. Detta har jag odlat fram från en äppelkärna från ett äppelträd från Dalarna, det är ungefär 15 år, men har aldrig än blommat eller gett någon frukt.
Men det överlever ju trots allt här, trots att vi bor så många mil norr om Dalarna.
Även våra relativt nya plommonträd får en giva av vedaskan, då kanske de också kommer att överleva här i norr.

1 kommentar:

  1. Kanske är det avsaknaden av insekter som gör att äppelträden inte ger frukt? Vi har tre träd varav två står mot södervägg. Dom blommar så tidigt innan det inte finns så mycket bin och humlor i farten. Ger väldigt lite frukt.
    Det tredje trädet står vid uppfarten och får massor av snö runt stammen på vintern. Tinar fram sent med sen blomning som följd. Besöks av mängder med bin framförallt. Detta träd ger alltid mycket frukt.

    SvaraRadera