lördag 1 augusti 2015

Gurkört

Borago officinalis

En av trädgårdslandets vackraste ätbara växter är gurkörten.
Bladens smak ska tydligen påminna något om gurka, men de är inte så trevliga att äta, för de har en stickande känsla av små små taggar som finns på bladen.
Nej, här är det den blå blomman som är behållningen.

De blå blommorna är även omtyckta av bin och humlor.


Gurkörtens blommorna ska vara ätbara, och med dessa kan man piffa till vilken sallad eller maträtt som helst.

Gurkörten är en ettårig växt som vi brukar så ibland i trädgårdslandet, i år har bladen gulnat lite, kanske av näringsbrist eller av det myckna regnandet?


Ibland hinner plantorna sätta frön som kan överleva vintern utomhus, och då blir man förvånad över att en ettåring dyker upp även året efteråt, innan man förstår att det är ett nytt frö som grott, för själva plantan överlever inte vintern.

De blå blommorna går att frysa in i iskuber och ta fram när man vill överraska lite.
Kanske till en varm sommardag, eller till något festligt tillfälle mitt i vintern?

Jag vet inte riktigt själv om jag är så förtjust i att ha dessa blommor i isen, de är lite sladdriga och läbbiga då de sedan släpper från isen och man får dem i munnen, och jag får svårt att svälja dem.
Men det är ju lite läckert ändå att se på de infrusna blå blommorna i isen.
Även som dekoration på en kall paj gör sig gurkörtens blommor bra, men inte heller här förmår jag att tugga i mig de blå blommorna, även om jag hört att de ska vara fullt ätbara.

Men som sagt, gurkörtens blommor är en fröjd för ögat.

3 kommentarer:

  1. Flott blåfarge på denne! De bruker å frøså seg hos meg, men jeg har ikke sett noen i år...

    SvaraRadera
  2. Älskar gurkört för att den älskas av humlor! Jag äter några blommor som jag nog kan tycka har en liten gurkaktig ton. Jag som inte alls gillar blå blommor gillar faktiskt gurkört.

    SvaraRadera
  3. Jag blev så förvånad för några veckor sedan när jag såg att jag hade en vit gurkört i ett hörn av trädgården. Jag har en känsla av att jag fått en vit planta för några år sedan men sen har jag haft den blå. Plötsligt får man något oväntat att glädjas över!

    SvaraRadera