måndag 25 februari 2013

Kaukasisk förgätmigej

Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

De små blå blommorna hos kaukasisk förgätmigej är fina, men det var inte för blommornas skull som jag köpte den här växten, det var de vackra bladen som förförde mig direkt.
De hjärtformade nästan silverskimrande bladen är något att vila blicken på och de är fina hela säsongen.

Den här växten trivs att växa i fuktig men samtidigt väl dränerad jord, på platser som kan bjuda på skugga eller halvskugga. Eftersom den övervintrar här hos oss så får vi anta att den klarar det mesta i klimatväg, så länge den får växa på en lagom fuktig plats så att den inte torkar ihjäl.


Trots de förgätmigej-liknande blommorna så är den här ingen nära släkting till de olika förgätmigej-sorter som är vildväxande här i vårt land.
Kaukasisk förgätmigej härstammar från just Kaukasus och är en av tre arter i sitt släkte som alla har sitt ursprung i ett område i östra Europa och nordvästra Asien.


Kaukasisk förgätmigej 'Jack Frost' är kanske den växt som har de vackraste bladen här i vår trädgård, och nu när jag vet att växten klarar sig bra även här i norr så kan jag köpa fler plantor, för fler plantor vid varandra är snyggare än en ensam planta.

3 kommentarer:

 1. Är också svag för silverskimrande blad, bladen är nästan viktigare än blommor. Fin växt att ha som marktäckare under t.ex. syrenbuskar!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. En av mina favoritväxter i trädgården, Kaukasisk förgätmigej.
  Har en del sorter och då dom trivs frösår dom sig rätt friskt och man får nya plantor med nya bladformer och färger.
  Lätt att rensa bort ifall det blir för många.

  Intressant läsning precis som vanligt :=)

  Ha en fin dag Hans!

  SvaraRadera
 3. Håller med dig, den plantan kan man ha många av, som en matta nästan.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.