tisdag 25 september 2012

Bovete

Fagopyrum esculentum
En av årets nya växter i vår trädgård är Bovete Fagopyrum esculentum.
Jag fick frön av bovete från Japan som jag sådde i våras. Jag kanske borde ha sått dessa ännu tidigare än i början av maj månad, för här blommar ännu några av plantorna och endast några verkar hinna mogna till "vete".

Bovete som egntligen inte är något sädesslag,  kom till Europa från Asien redan på 1600-talet, men någon större odling i Sverige blev det inte, kanske för att växten är varmekrävande och frostkänslig. Jag räknar det som en ettårig sommarblomma.
Våra plantor av bovete växer i en stor kruka, de får lite varmare jord om de växer så, men samtidigt så blir de känsligare för torka. Ofta har de stora bladen slokat under varma sommardagar för att så bli fina igen sedan de fått vatten.


Dessa frön var också med i brevet med frön från Coco: http://cocosday.blogspot.se/
Besök gärna hennes fina blogg.
Bovete har hela sommaren fått växa i min japanska hörna vid trädgårdsmöblerna, tillsammans med en rödbladig japansk lönn och ett ginkoträd har det gett trädgården en exotisk känsla, helt annorlunda mot björk och rallarros.



Att få någon produkt av min odling för att använda vid matlagning har jag nu slutat att hoppas på, ändå har krukan med bovete fått flytta in i växthuset för en tid sedan för att slippa den tidiga nattfrosten.
Därinne blommar det ännu, och när jag tittar efter lite närmare så ser jag att några frön har mognat.
Kanske dessa går att så till våren för att få ha bovete som gäst i trädgården även nästa år.


Frön på plantan.

De mogna fröna, eller nötterna, skall smaka vete, de är fria från gluten och används till matlagning i många länder.

Vad bovete kan användas till kan du läsa här: http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/5200.htm

2 kommentarer:

  1. when the stem is about 30-40cm, you can eat the
    leaves in salad and i enjoyed it. nice to see everything growins so well in your cold climate.
    you really have green fingers.

    SvaraRadera
  2. Jag har försökt "lära mig" äta bovetegröt och efter flera försök gav jag upp lite. Men hemligheten är tydligen att blanda med havre och ha mycket äppelmos till... :-)
    Något annat som slog mig när jag läste ditt inlägg, är att fransmännen gör whisky på bovete istället för korn, som "Single Maltarna". En av sorterna heter Eddu Silver och smakar i stort sett väldigt annorlunda... :-) Hälsningar Maria

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.