onsdag 2 november 2016

Tuja

Thuja occidentalis

I gjutjärnsurnorna vid entrén står två tujor och skänker viss grönska denna tid på året.
Tuja som ju är en relativt vanlig och alldaglig växt i större delen av landet har svårt att överleva här i norr om den planteras på fel plats.

På platser här där marken är fuktig och tjälen ligger kvar om våren dör tujan, då den inte kan dra upp vatten från rotsystemet från den hårt frusna marken.
Speciellt illa är det om den planterats på en plats där solen lyser om våren.


Vår största tuja står vid husets norrvägg, så den slipper den värsta vårsolen.
Men den tujan börjar bli lite för stor där vid väggen, så den måste vi nog snart ta bort därifrån.


Det finns några stora tujor i Boden, så helt omöjligt är de ju inte att odla här i norr, men jag har haft problem att etablera tujor som jag planterat i fullt solsken.

Tuja med ursprung från Nordamerika är trots allt ganska ovanlig som större träd här i Norrbotten.


De tujor som växer i gjutjärnsurnorna hos oss hade jag planterat i en sandsluttning förra vintern för att de inte skulle frysa fast i marken och frystorka om våren, och det fungerade perfekt, de båda plantorna övervintrade utan skador så jag kunde plantera tillbaka dem i urnorna i våras.
Sandjorden i sluttningen binder inget vatten som kan frysa till is under vintern.

Om jag hade lämnat kvar dem i gjutjärnsurnorna hela vintern så är jag ganska säker på att rotsystemet skulle ha frusit ihjäl,om inte så hade de säkert fått skador då de frystorkat av att jorden i urnorna blivit frusen till is.

Förut hade vi  parkrhododendron i urnorna, men de är svåra att övervintra här i norr, men jag har ju aldrig testat att övervintra dem på detta sätt förut.

Säker övervintring av tuja i norr, tillfälligt planterade i en sluttning med sandjord.
En butik i Boden har de senaste veckorna sålt ut tujaplantor för bara 40 kronor styck, och jag köpte tre plantor för att ha två nya mindre till urnorna nästa år, samt att göra ett nytt försök på friland.

Kanske jag till slut kan hitta en plats här där tuja trivs bra? 

Nya tujor till nästa säsong.

1 kommentar:

  1. Förstår att ni gärna vill ha något vintergrönt i trädgården att titta på där uppe i norr. Hoppas att du hittar en riktigt bra plats där gänget kan trivas!
    Önskar dig en trevlig helg!/Laila

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.