lördag 19 november 2016

Restaurangen är stängd.


Traktens fåglar har redan insett att det knappast går att finna mat i vår trädgård längre, vi slutade mata fåglarna redan innan vintern förra året och sedan dess har de annars så välfyllda fågel-matar husen stått tomma och öde..
Inga fler frön, jordnötter eller talgbollar går att finna här längre.


Vi hänvisar fåglarna till vår granne 150 meter bort om de skulle klaga.
Där står fågelmatningshusen fyllda till bredden som vanligt.


 Men inte hos oss.


 Här ekar det tomt mellan träden, inget fågelkvitter alls.


Till och med vårt fågelbad har blivit till en plats som knappast lockar småfåglar längre, helt fruset till is.

Ett och annat bär går säkert att finna här i vår trädgård för hungriga fåglar, men inget annat.Kanske ni tycker att jag blivit ovanligt kallhjärtad och inte längre bryr mig om traktens småfåglar?
Kanske det är så, men jag vet att de får mat hos grannen en bit bort, och jag vet också att fåglarna spiller och dräller omkring med frön och bitar av jordnötter till den grad att alla traktens sorkar lockas hit av vetskapen eller doften av den fågelmat som fallit eller blåst till marken.

När sorkarna väl kommit hit så fortsätter de att kalasa på många av trädgårdens växter,
och att se skador av sorkarnas härjningar sedan då snön smälter bort är inte kul.

Så har det varit förr, läs om den senaste gången här.

Men inför förra vintern så slutade vi att mata fåglarna, och skadorna av sorkar på buskar och träd upphörde direkt.

Så därför slutar vi med att locka hit alla sorkar med fågelfrön, och vi hoppas därför få ha buskar och träd ifred.
Det blir dessutom billigare, då fågelmaten blivit dyrare för vart år, och om små buskar och träd klarar sig undan hungriga sorkar så blir det ju också billigare då jag slipper att köpa nya.

På vissa träd fungerar gnagskydd bra, men sådana är svåra att fästa på en lågt förgrenad buske.

Jag saknar såklart fåglarna, men vill absolut inte locka hit traktens sorkar, så jag antar att jag får gå över till grannen då min längtan att få se småfåglar blir för stor.Så här ser det ut i vår trädgård nu.

Viktigt att tänka på är att om du börjat att mata fåglarna vintertid så bör du fortsätta med det fram till våren, så de inte stannar kvar och väntar på mat och svälter och fryser ihjäl när ingen mat kommer.

Nu tror jag ju ändå att eftersom fåglarna välsignats med vingar och flygförmåga så kommer de att flyga till en annan plats där mat finns, de inhemska stannfåglarna är ju inte helt hjälplösa även om du skulle glömma lägga fram frön någon dag.

4 kommentarer:

 1. Jag tror du har alldeles rätt! Här har vi samma problem och det blir bara värre dessutom kommer dom in i huset hela tiden. Matningen lockar till sig fåglar vi inte vill mata också. Just nu tre glupska Nötkråkor som äter upp dyra frön.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Om vårt ivriga fågelmatande ledde till sorkinvasion skulle jag också sluta mata. Turligt nog finns inte sork här, bara en eller annan liten mus och ett gäng ekorrar men de får gärna ta för sig av spillet. Så vi fyller våra matare med de allt dyrare fröna och får liv och kvitter i trädgården året om!
  Vilket fantastiskt bra initiativ! Dels gör ni en massa människor glada med fina blomster och plantor, dels har ni trevligt tillsammans när ni jobbar i växthusen och med försäljningen. Och CP-skadade får hjälp och stöd! Beundransvärt!
  Önskar dig en fortsatt skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 3. Förstår verkligen ditt resonemang. Vi matar våra pippisar en bit bort från hus och trädgård. Nackdelen är att inte se vilka som gästar restaurangen genom fönstret, men när vi kör bilen till infarten stannar vi i bland i bilen och tittar på deras ivriga aktiviteter.
  Tyvärr är det så att allt spill från fågelmaten lockar till sig både det ena och det andra. Sorkar brukar vår Maija och grannens katter hålla i schack - lite i varje fall.
  Ha en fin första advent!
  /Anja

  SvaraRadera
 4. Your garden looks fine. Love the photo of your home at the end of your posting. Picture perfect for a winter photos. I never feed the birds in the winter - or summer for that matter. I figure they have enough to eat at the neighbors feeders. NO seeds here except the ones on the standing flowers for the birds. That is fine for me! Jack

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.