lördag 8 oktober 2016

Sov du lilla fikonträd, nu så blir det snart vinter.


 Fikonträdets gröna omogna fikon har fått sina chanser att mogna men det värmekrävande trädet har stannat i utvecklingen trots att det bott hela sommarhalvåret (utom en helg) inne i växthuset.Det höga fikonträdet svävar med sin krona under taket inne i växthuset och nu kan det inte bli så mycket högre utan måste växa i sidled därinne.

Inför vinterförvaringen är det ganska fullt inne i växthuset under nattfrostens tid.

 Trots att värmen varit igång om nätterna och solen värmt upp växthuset om dagarna så förblir fikonen gröna.
Nu börjar det dessutom vara så kallt här på natten att det inte är säkert att frosten hålls utanför växthuset. Blir det kallare än tio minusgrader så klarar inte växthuset den kylan, och då skadas växterna där inne av frosten. Därför flyttar jag ned dem till vinterförvaringen nu innan det blir så kallt.
Som mest har det nu varit -7º C för någon natt sedan.

Jag passade på att fotografera fikonet när jag flyttade in de krukodlade växter som inte tål vår vinterkyla, till vår potatiskällare.


Plötsligt fick vår hösttunga trädgård en glimt av medelhavet med de stora gröna fikonlöven mot en blå himmel.

För att få plats med alla känsliga växter med sina stora krukor så måste jag stuva dem väl nere i potatiskällaren, där det höga fikonträdet får böjas ned under taket för att alls rymmas.

Det är knappt jag själv syns på denna bild.

Nu får fikonträden vila tillsammans med en massa annat i källarens svala mörker.
I slutet av april får de flytta upp till växthuset igen.1 kommentar:

  1. Det var ett rejält fikonträd! Tur att du har en källare. Här får vi stödvärma orangeriet med fläkt om våra jätteväxter ska klara vintern. Inga minusgrader här än så länge tack ock lov.
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera