fredag 12 september 2014

Trädgårdslandet


Den skissade planen som jag byggde efter så gott det gick.
Nu har vi vår egen variant av en 'klosterträdgård'.

Blommig Fredag - Premiär!

Denna sommar har trädgårdslandet blivit färdigbyggt.
Det tog ungefär två år att färdigställa, och det hade varit klart redan före midsommar om jag inte slitit upp ett besvärande diskbråck igen, det gick ju att få hjälp hos en kiropraktiker, men veckorna efter det så vågade jag inte gräva i jorden då jag var rädd att slita upp det igen, så därför drog färdigställandet ut på tiden.

Men redan förra våren hade vi smygpremiär av de första färdigbyggda odlingsbäddarna, men i våras så var det premiär för nästan hela det nya trädgårdslandet då vi startade den senaste tillbyggda delen med att fylla på med ny jord och så in.
I slutet av augusti blev det sista hörnet i trädgårdslandet så till sist också färdigt.


Vårt trädgårdsland är så äntligen färdigt, jag klädde mig i munkhuva för att få rätt känsla till denna  fotografering i vår kloster- och medeltidsinspirerade lilla anläggning.

Trädgårdslandet är inte särskilt stort, bara 6 meter långt och knappt 4 meter brett.
Kanske jag borde gjort det större, men samtidigt har jag ju haft nog med att hinna bygga färdigt detta lilla, så det får bli lagom stort åt oss.
  

Vårt gamla trädgårdsland som fanns på denna plats kvävdes av ogräs, så därför är syftet med detta nya att kunna hålla borta ogräset så länge som möjligt härifrån.

Vår dotter rensade ogräset i midsommartid.

För att hålla ogräset borta från grusgångarna så har jag lagt markduk under gruset i grusgångarna, jag har gjort likadant i odlingsbäddarna, under jorden. Dessutom så ska de rostiga plåtarna hindra rotogräs att sprida sig in till trädgårdslandet (det var ju det som hände förut).Det är nödvändigt att fylla odlingsbäddarna med fin kompostjord, för den jord som finns här på tomten är näringsfattig och på många ställen är den röd, troligen av järnoxid. (Det kanske förklarar varför vissa växter inte trivs i vår trädgård?)
Kanske vi skulle försöka framställa järn istället för att försöka odla här?

Den röda jorden. En av odlingsbäddarna har jag fyllt med sand för att kunna förvara frösådder av perenner.
Förut har dessa små krukor fått stå på grusgångarna mellan odlingsbäddarna, men nu är de nedsänkta i sanden för att inte torka så fort.

Men hur gör jag före vintern kommer?
Bör jag ställa upp krukor med perenna sådden ovanpå sanden så det inte blir för fuktigt?
Om allt fryser till is så kanske många små fröplantor dör.
Kanske de små plantorna borde täckas under vintern för att slippa vinterfukt?Men trots att jag nu är nöjd över att det nya trädgårdslandet är färdigt så återstår nu att lära sig att odla matnyttiga växter. Bilden ovan visar morötter vi fick av min farbror Bertil och hans fru Rut, de små ynkliga morötterna till vänster är de som vuxit i vårt trädgårdsland.
Det är visserligen sju mil till byn Börjelslandet där de bor, men hur kan det vara sådan skillnad mellan våra och deras morötter?
Kan förklaringen på storleken bero på gallring och vattning?
Jag tror jag får åka på kurs till dem...
Så nu är det bara att hoppas att vårt nya trädgårdsland kommer hålla länge och bjuda på både blommor och grönsaker under många många år.


Nu faller björklöven av och gör att hösten känns påtagligt nära.


Nu är det ju även premiär för säsongens första Blommiga Fredag.

hos fina bloggen Bland rosor och bladlöss.


Ha en bra dag, hälsningar/Hans.


17 kommentarer:

 1. Spennende anlegg og flink datter!

  SvaraRadera
 2. Så snyggt det blev! Gillar kanterna skarpt :-)
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Verkligen snyggt och inspirerande! Själv har jag gett upp grönsaksodling, för det svämmade verkligen över med ogräs när man var på semester. Morötter behöver gallras för att bli stora, det har jag i alla fall lärt mig ;) Nån dag kanske man kan våga sig på lite grönsaksodling igen. Skulle gärna odla sparris för det är ju så gott. Ha en fin helg. /Anette

  SvaraRadera
 4. Verkligen fint, ett smycke i trädgården!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 5. Fin form på din köksträdgård, lite samma tänk som jag med med ett centrum och sandlådor för krukade. Gillar dina rostiga kanter. Man har verkligen igen att man gör arbetet grundligt från början. Hoppas du är bättre i ryggen.
  Ha det så gott i helgen
  Anette

  SvaraRadera
 6. Så fint! Hoppas ryggen kryar på sig.

  SvaraRadera
 7. Himla fint formspråk där! Gillar rostiga kanter! Kommer att bli jättefint även i längden! Tror att morötternas storlek har dels med datum för sådd och dels med sort att göra... Hoppas ryggen blir bättre ,min gube har opererats för det 2 ggr och gräver inte alls längre... Ha en fin helg! :) Mia

  SvaraRadera
 8. Det blev ju fint med er köksträdgård! Järn i jorden borde ju ha någon effekt på odlandet, men vad...
  Guds frid
  Ann-sofie Kassberg

  SvaraRadera
 9. Så kul med egen klosterträdgård och egen skörd....snygg är den också.....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 10. Så fint det blev och så mycket du har plats med och det växer så det knakar ser jag
  Ha en fin dag
  Meta

  SvaraRadera
 11. Himmel så fin köksträdgård! Ordning och reda ser det ut att vara och plåtkanterna är ju så snygga! Jag skaffade först plåtkanter, men eftersom vi bor på ett berg valde jag ändå i slutänden att bygga lådor i trä och lättare kunna göra högre kanter för att få mera djup.

  Det är inte så lätt att odla grönsaker, men jag kämpar på och försöker få större och större morötter för varje år. ;)

  SvaraRadera
 12. Snyggt med kanterna och nu går det säkerligen bättre att hålla borta ogräset. En fin premiär!
  Ha en skön helg!
  Ulrika

  SvaraRadera
 13. Den där formen du har gjort, suktar jag efter att ha någonstans!
  Vilket grundligt jobb du har lagt ner!
  Bra jobbat!
  Trevlig helg, hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
 14. Snygg kille på nedersta bilden ;)

  Det kommer nog att växa bra i din nya fina köksträdgård! Och tips för fina stora morötter är djup, stenfri jord och gallring :)

  SvaraRadera
 15. Hej! Vilken fin trädgård! En liten fråga, vad har du använt för material till kanterna och hur får man tag i det? :)
  /Sofia

  SvaraRadera
 16. Till kanterna har jag använt rostiga plåtar som förut fanns på en gammal lada innan vi bytte tak på den. Jag har delat plåtarna i lagomt stora delar, och de utgör nu kant runt alla odlingsbäddar i trädgårdslandet.

  Hoppas du lyckas hitta sådana om du behöver, kanske sådana kan finnas att köpa billigt hos firmor som arbetar med metallskrot?

  SvaraRadera
 17. Mycket snyggt! Gillar också dina fina kanter!! Allt gott Mari

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.