lördag 24 maj 2014

Treblad

Trillium grandiflorum
Från Nordamerikas skogar härstammar denna skönhet med tveksam härdighet för vår nordliga breddgrad.
Växter från Nordamerika brukar finna det för gott att lämna vår trädgård redan efter den första vintern.
Ändå måste jag i år prova med en treblad.
För vem kan motstå denna skönhet?


Plantan har jag planterat på en väl dränerad plats för att den ska slippa att stå infrusen i is om vintern, det är en plats i halvskuggan av trädens grenar.

Kanske växtens riktiga namn är stort treblad?
Namnet treblad lär komma av att både blad och kronblad förekommer tre och tre tillsammans.

Nu återstår bara att hoppas på att plantan hinner att etablera sig så pass att den sedan klarar den långa vintern som sedan kommer.
Men vem tänker på vintern nu?
Inte jag, och det tycks heller inte vårt treblad göra.

För nu är årets bästa tid.


6 kommentarer:

 1. Jag kunde absolut inte motstå den här skönheten, men - var i allsindar satte jag den. Och var tog den vägen. Hoppsan. Tror min glömska är ett större hot än det där med zoner och sånt. Fin fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 2. Den har klarat sig hos mig i många år även då jag bodde i Bjursträsk så den borde klara sig hos dig också denna skönhet:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Kan ikke motstå dem, nei :-) Og de har klart seg flere år hos meg også!

  SvaraRadera
 4. Hej, vill berätta om min erfarenhet av Trillium. Jag köpte knölar från någon firma på internet. Sedan planterade jag den på hösten enligt alla instruktioner, d v s rätt jord, djup och läge. Men inte kom det upp någon planta nästa sommar. Inget livstecken över huvudtaget. I alla fall grävde jag inte ner något annat på planten och vips nästa sommar kom det helt plötsligt upp ett blad! Sedan har den successivt växt till sig. Jag tror plantan är 11-12 år gammal nu och har kanske 7-8 blomstänglar. Den är inte jättestor och växer väldigt långsamt får man säga. Men den kommer i alla fall upp varje år här i ett halvskuggigt-skuggigt läge i zon 6. Slutsatsen är, om ingenting kommer upp i år så låt bli att gräva där. Ha tålamod!

  Annika på Frösön

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar dina erfarenheter, jag vet ju just inget om denna växt. Jag hoppas att vår klarar sig bra som din gjort.

   Ha det gott!

   Radera
 5. I liked the arrows for their help in organizing your notes.
  ก็อตซิลล่า 2015

  SvaraRadera