torsdag 18 april 2013

Bellis perennis


Som jag berättat om förut så är ju Tusensköna en av min frus favoritblommor, och jag berättade även om hur hon försökt att få dessa små blomster att trivas i vår trädgård utan större framgång.
Namnsorter av Tusensköna Bellis perennis finns ofta till salu om våren.
Här visar jag vårt senaste inköp av trädgårdsväxter. En namnsort av Tusensköna som jag tyvärr inte vet namnet på, de plantor vi köpt är inte märkta med något annat än att de är 'vårblommor'.Sådana här tusenskönor och liknande namnsorter av dessa har vi köpt nästan varje år för att dekorera med i krukor, när sommaren kommer så har de oftast redan blommat över och då planteras de ut i någon av rabatterna.
Det finns olika sorter av tusensköna som alla har ett namn efter det vetenskapliga namnet Bellis perennis, men de sorterna är oftast kortlivade perenner och det är ovanligt att de sprider några frön.
Vanlig tusensköna förökar sig annars villigt med frön (utom i vår trädgård) och stannar kvar även om även de plantorna är tämligen kortlivade.
Bellis perennis som ju ungefär betyder en vacker flerårig växt, måste jag tyvärr sortera in under rubriken 'sommarblommor' då de aldrig någonsin har överlevt en vinter här i vår trädgård.

Så nu är det bara att passa på och njuta av dessa blomster när de är som vackrast, nu när inget ännu har börjat att blomma i vår trädgård. För än ligger snön kvar i hela trädgården.
3 kommentarer:

 1. Aha, ni har dom såklart som sommarblommor. Det borde jag ha fattat. :-)

  SvaraRadera
 2. Den är riktigt fin när den blommar.
  Hos mig så blev den nästan som ett ogräs . Den fanns överallt även i gräsmattan så jag fick gå hårt fram och rensa bort den.
  Jag tror att den fortfarande dyker upp i rabatten där jag först planterade den. Den frösår sig otroligt.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 3. Visst är de fina. Snöfattiga vintrar brukar de blomma hela vintern här hos oss, i gräsmattor. De flesta tycker mest att de är ena riktiga ogräs och likställer dem med maskrosor eftersom de trivs så bra i just gräsmattor. Så synd för det är en fin liten blomma. Håller tummarna för att era flyttade tusenskönor överlevt vintern.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.