måndag 23 juli 2012

Den bästa utsikten i Stockholm.


Här visar jag några bilder från Stockholm och från vår utflykt upp i tornet på Storkyrkan i Gamla stan.
Jag hade varit där uppe förr men ville nu visa detta för mina barn.

Det här är något av det mest udda man kan göra där, få jag pratat med känner till de guidade visningar som är där varje dag nu under sommaren.
De tar endast med en mindre grupp på ungefär 15 personer vid varje tillfälle, och det är "först till kvarn" som gäller för att få följa med upp. Vuxenbiljett kostar endast 60 kronor.
Visning av tornet pågår fram till och med den 19 augusti.
http://www.stockholmsdomkyrkoforsamling.se/


Ingången upp till tornet sker genom en liten anonym dörr, och man får räkna med att klättra upp de nästan 200 trappstegen innan man når tornets topp.
På vägen upp passerades den smedja som var tvungen att byggas inne i tornet då det byggdes för att inte järnet skulle hinna kallna på vägen upp. Nu är det ett litet museum där.


På vägen upp passerades även tornets mekaniska urverk och kyrkklockorna som på nära håll är riktigt stora, hela tiden berättade den duktiga guiden om tornets historia.
De klockringerskor som fick som straff att ringa i klockorna förlorade så småningom både hörseln och förståndet av att vistas där uppe. På den tiden ringdes det i klockorna betydligt oftare än nu.
Högst uppe i tornet fanns då stadsväktarna som skulle hålla utkik efter eld eller fienden.
Att somna på sin post bestraffades med döden.
Trapporna blev hela tiden smalare och brantare ju högre upp i tornet vi kom, den sista trappan var mer att likna vid en stege än en trappa. Som sagt en riktig strapats att ta sig upp, men den mödan belönades med den bästa utsikten i stan.


Lite nervöst var det till en början för mina barn innan de vande sig med höjden och vinden, rakt under oss låg hela Gamla stan som vi nu fick se från ovan.

Mitt i bilden ovan passerar Västerlånggatan. det kan vara svårt att ana så här från ovan.


Stortorget och Tyska kyrkan mitt i bilden

Till höger syns Riddarholmen.

 Kungliga slottet

På andra sidan vattnet syns Stadshuset, även därifrån är utsikten riktigt bra, men där kan man få räkna med att stå en timme i kö för att få komma upp, det slipper man än så länge göra för att få följa med upp i Storkyrkan.

Sedan bar det av nedåt, och jag kan försäkra er om att den strapats liknande klättringen upp var enkel jämfört med att gå nedför de smalaste trapporna.
Där var det omöjligt att fotografera och samtidigt hålla sig kvar, men här kommer två bilder från de lite enklare trappor som finns längre ner i tornet.Tornets äldsta del är denna trappa som är en rest av den försvarsanläggning som fanns på denna plats under 1400-talet. En riktigt gammal trappa från medeltiden.
Väl nere igen blickade vi upp på tornet när vi drog vidare genom Gamla stans gator och gränder...


Missa inte denna utflykt nästa gång du kommer till Stockholm nu i sommar.

För dig som hellre håller dig på marken, så bjuder även idylliska Prästgatan på en fin vy, om än inte lika storslagen som utsikten från tornet.

4 kommentarer:

 1. Oj, oj, oj, vilket äventyr både för stora och små.
  Själv är jag sååå höjdrädd så tanken att gå där skulle aldrig falla mig in :=)
  Stockholm och Gamla stan är en ljuvlig miljö att vistas i.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 2. hmmmm, den anonyme det är jag det Helen, Tankar om o från min trädgård :=)

  SvaraRadera
 3. SÅ intressant! Men jag blir svettig i händerna bara vid tanken att gå där och skulle ju inte heller orka.

  SvaraRadera
 4. Såå coolt!Dit måste jag ta med mina ungar någon gång.
  Älskar historiska miljöer och utsikten av hustak! och har en konstig dragning till kyrkklockor(och större urverk typ Big ben)Man kan lyssna på¨deras ljud på youtube(säg det inte till nån för då tror alla att jag är stollig;))Ha en fortsatt skön semester allihop!/T

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.