onsdag 2 maj 2012

Nu har vi startat växthuset!


Så har vi till sist startat växthuset för säsongen, jag har länge tänkt göra det, men tiden har liksom inte räckt till för det och det har varit så kallt på nätterna.
Jag är lite osäker på hur många minusgrader vårt växthus står emot, och elräkningen tickar på bra när jag höjer värmen därinne.

Nu har mina för zon 7 så smått exotiska träd fått flytta dit från potatiskällarens svala mörker.
Vissa av de små träden har redan fått löv, och de är ljusa av källarens mörker.
I vår matkällare är det ungefär fyra grader varmt, så växterna trivs att övervintra där, men nu var det alltså dags för dem att flytta tillbaka till växthuset.
När risken för nattfrost är över står de ute i kruka och ger vår trädgård en smak av sydligare breddgrader.
Våra fikonträd får däremot stå i växthuset hela sommaren, de trivs bra med värmen som blir då.
Just nu är de helt av lövade, men de brukar vakna ur vintervilan och öppna sina knoppar ganska fort då de fått flytta in i växthuset.

Japansk lönn skall endast klara växtzon 3. Här börjar växtzon 7, så det är väl säkrast att ha denna  i potatiskällaren om vintern.

Manchurisk valnöt är nästan härdig här, en står och lider utomhus året runt, men denna har fått övervintra inne i potatiskällaren.


Jag är alltid nervös att de små späda skotten på träden skall frysa om det blir för kallt om natten, de små späda skotten klarar ingen frost alls, så jag kollar nervöst på termometern.
Nu är det tre grader varmt vid golvet inne i växthuset och en grad varmt ute, kanske jag måste gå ut och höja värmen lite i alla fall? Det är stor risk för minusgrader i natt då vädret är klart.

Någon frö-sådd har vi inte ännu hunnit med i år, och nu börjar det snart vara för sent för det, helgen som kommer måste absolut några av fröna planteras för att hinna bli något.

Växthuset i kvällssol, ännu omgivet av snö.


En Julros i knopp.

Ute i trädgården nästan hör man hur snön smälter bort, det finns ju än snö kvar så det räcker, men som sagt, den smälter undan snabbt, och vissa växter har redan vuxit flera centimeter under snön när de tinar fram.
Det kan inte vara någon tjäle att tala om när perenner och lökväxter redan börjat att växa, trots att de varit/är täckta av snö.
Här under syns några kungsängsliljor som redan vuxit flera centimeter när de tinade fram.


Jag njuter så av varje grön knopp som börjat växa, vårens första växtkraft är underbar.

10 kommentarer:

 1. Härligt att få bo i växthuset!! Jag har inte startat mitt än ska vänta till veckan att göra det...Kul att det börjat knoppas hos dig också.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Jag startade mitt igår också. Nu hoppas jag att det inte blir så kallt på nätterna men elementet ger tillskotts värme. Inatt var det plus 1 grad och i drivhuset plus 10 så det är ok . kl 6 på morgonen.
  Du har ju ett så otroligt fint växthus det skulle jag gärna ha hos mig.:o)

  Julrosen hos mig har frusit ner i vår men nu har tre mörkt röda blommor slagit ut helt. De är så fina. Bladen klipper jag bort för de har blitvit så fula.Det kommer ju nya.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 3. Jag har köpt ett provisoriskt växthus av plast för att få mer plats. Jag ska sätta upp det ikväll och hoppas på att jag kan börja sätta ut plantorna redan imorgon. Jag har ingen värme, så jag kommer att få bära in och ut om det blir kallt.

  Jag längtar efter ett riktigt växthus som är lika fint som ditt.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 4. Härligt, härligt och vad roligt att knopparna vaknar!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Så roligt att växthussäsongen kan börja! Varmare nätter skulle det gärna få bli nu..
  Jag som inte har nåt växthus än : )
  /Cika

  SvaraRadera
 6. Vad härligt det ser ut med späda små blad:)

  SvaraRadera
 7. Men vilket vårtecken att få börja använda växthuset! Ser fint ut!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 8. Visst är det härligt att börja använda växthuset, det är ett säkert vårtecken. Japanska lönnar är ju så vackra, förstår att du vill ha sådana i din trädgård. Lite fjäsk får man väl klara av.

  Ha det bra(i snövädret)

  SvaraRadera
 9. Åh så härligt att få start igång igen :-) Förstår att det är lite nervöst än. speciellt som det snöar här idag...! Jag avvaktar ett tag till med mitt...

  /Annika

  SvaraRadera
 10. Visst är det en underbar känsla då växthuset startas upp för säsongen?
  Ditt är ju dessutom sååå fint!
  Jättevacker bild på växthuset i kvällssol.
  Snön har precis smält bort så kom den tillbaka igen, usch, fy, urk och elände.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.