söndag 11 december 2011

December


Det är december och snön har kommit för några dagar sedan, kanske för att stanna den här gången.
De flesta andra år så har vintern kommit hit redan i slutet av oktober, men i år så dröjde det tills nu.
Här ovan syns vår bänk där vi på sommaren brukar sitta och äta glass med barnen, den syns bättre nu när snön kom, före det har den försvunnit i dunklet under den mörka granen.
Jag blev påmind om att det är hög tid att ställa in bänken i förrådet, något jag annars brukar göra redan i oktober.


Snö är vackert på bild, men det är nog det mest positiva jag kan säga om den, för när snön faller så inträder en paus för mig i trädgården. En lång paus.
Det går helt enkelt inte att gå runt och titta på växterna, som ju då ändå inte syns då det är täckta med snö.
Att skotta bort snön för att på det sättet kunna gå runt i trädgården är då inte heller någon vidare bra idé  då snön ligger som ett skyddande täcke över nedvissnande perenner så de inte utsätts för den otroliga kylan som också råder här i vintertid.
Än har det varit milt väder här, men om vindarna vänder och vi får in kall luft från Sibirien eller Nordpolen så blir läget snabbt kärvare.


Nu är det en mörk tid på året, solen orkar bara upp en kort tid ovan horisonten, dessutom ligger vår trädgård nu i skuggan av en skog som skymmer det lilla solljus som orkar lysa över vår by i juletid.
Om det är mulet som det var när jag fotograferade dessa bilder så blir det inte ljusare än så här.

Snön har även lagt sig på det granris vi dekorerat med vid vår ytterdörr. Trots att jag tycker så illa om snön så måste jag ändå erkänna att det blev lite snyggare med snö på...


Så ensammen står den i trädgården och lyser upp de mörka nätterna och dunkla dagarna, vår adventsgran.
När jag var barn fanns det adventsgranar vid alla hus här i byn, nu har många olika ljusslingor i träd och buskar istället, det är också snyggt, men med tanke på att det är så lätt för oss att skaffa en gran till advent så fortsätter vi med den traditionen.
Dessutom har vi nu mera den udda traditionen att det är min fru som tar med barnen till skogen här bredvid och hämtar granen, kan det bero på att jag drog hem för fula granar förut? 

Adventsgranen är det enda träd som bara tillfälligt finns i vår trädgård varje år, ja om man inte räknar med alla de träd som varit inköpta för dyra pengar men som dukat under för det hårda klimatets skull.
Men de misslyckade försöken vill man ju helst glömma.

Måndag morgon började kall här i Brännberg, det var - 23º C.
Jag är lite orolig över hur vissa träd och buskar skall klara vinterkylan. Katsuran såg risig ut redan efter en första vinter här, hur skall den klara en till vinter?
Ullungrönnen klarade ju en vinter utan problem, men kommer den att klara en till?
Det nya päronträdet 'Olga' och äppelträdet 'Gyllene Katijka' är båda nya för i år.
De skall båda vara mycket härdiga, det hoppas jag också att de är.
För nu börjar kanske vargavintern på riktigt.


9 kommentarer:

 1. Väldigt fint att titta på och er bro är julkortsvacker. Rolig tradition med adventsgran - gillar! Men jag är glad så länge jag slipper snö och kyla... är man en äkta skåning är man liksom inte gjord för sådan vinter :-)

  Ha det bra, Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Gode vinterbilleder.
  Tak for kigget.

  SvaraRadera
 3. Ja usch för denna snöskottning!!!Snö är vackert, men på kort:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 4. Det är helt "Narnia" hos er. Vad avis jag blir. Jag älskar att skotta snö - tro det eller ej.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att snön är vacker, inte bara på bild. Men man kunde kanske önska att den inte dröjde sej kvar riktigt så länge som den gör här uppe. Men jag gillar den i december. Snygga bilder! Ha en fin dag :)

  SvaraRadera
 6. Så mycket snö ni har! Men, så fina vinterbilder du visar. Visst är trädgården vacker på vintern också ?! : )
  Trevlig lucia!
  /Cika

  SvaraRadera
 7. Fin blog du har. Det är fint med snö. Här på sydsvenska höglandet kom det fint med snö för en vecka sedan men sen kom regnet och nu är det borta med en massa vatten på tomten istället. Vi bor i zon 5 så här brukar det bli bra med snö under vinterhalvåret. Vi har många växster som inte igentligen ska gå här men vi har lyckats bra med dom ändå. Man får ju som högzonare vara lite envis.

  mvh Ken

  SvaraRadera
 8. considering where you live, i shouldn't complain the coldness in my area but it's getting there last few days now and the temperature will fall even more this week.
  I would rather have snow.

  i am so looking forward to sew all the seed you sent me and can't wait for the spring which is about four month away. Should i sew them in spring or can i already sew them ..
  here, we get snow maybe once or twice but doesn't accumulate much usually.

  SvaraRadera
 9. Så härligt julmysiga bilder. Vi hade sådär fint en dag när vi vaknade men sen blev det +1 grad och nu är det mest bara grått och halkigt... Hoppas dina växter klarar sig! Antar att det är svårt för dem att anpassa sig till alla dessa temperaturväxlingar som det verkar vara "nu förtiden" (kanske alltid varit så, men man tänker på det mer när man är vuxen ;-)

  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.