tisdag 8 februari 2011

Syrenhortensia

Hydrangea paniculata `Grandiflora`
En av trädgårdens nytillskott sommaren som var, är en liten Syrenhortensia. Den är inte fullt härdig i vår zon, men jag provar ändå.
För att underlätta en hård vinter här i Brännberg så har jag redan i höstas täckt plantan med fiberduk för att skydda den från den första frosten. På det sättet kanske årets tillväxt hunnit förvedats innan det blivit för kallt, och sedan när snön kom så lindade jag säckväv runt hela plantan för att den inte skall torkas av den varma vårsolen som kommer i mars och april.
När tjälen ännu är kvar så har den ingen möjlighet att ta upp vatten från backen och då kan hela plantan torka ihjäl. Säckväven skall nu skugga och göra det lite kallare så inte plantan lockas att börja växa av tidig vårvärme. Jag har planterat denna Syrenhortensia på upphöjd bädd, dvs. på en liten kulle för att tjälen skall släppa snabbare och på det sättet startar den att växa lite tidigare på säsongen.
På samma sätt har jag även planterat en Katsura för att se om den kan övervintra här.

Jag valde att plantera Syrenhortensian på en vindskyddad plats för att den skall få en varmare plats att växa på så den hinner utveckla blommor före höstens första nattfrost slår till i slutet av augusti.
Syrenhortensia är kanske en mycket vanlig växt i dina trakter men här i Brännberg med tidig höstfrost har de inte planterats i någon större utsträckning. (Jag har aldrig sett någon här förut) Första gången jag såg en vacker vitblommande sådan i Boden tyckte jag att det var något exotiskt över de stora vita blomvipporna när trädgårdsåret går mot sitt slut här i norr.

Kungsbroparken i Boden
I Kungsbroparken i Boden har man planterat in en lite härdigare variant av Syrenhortensia. Den kallas för "Mustila" och är framtagen i Finland. Den skall klara att växa i Zon 6, och de plantor som växer vid Kungsbron i Boden hinner blomma fint innan de fryser om hösten.
Om inte mitt försök med vanlig Syrenhortensia går så bra här så kanske jag får skaffa en "Mustila"- variant istället.

Vad tycker du om Syrenhortensia? Är de vanliga där du bor och därmed även tråkiga?

4 kommentarer:

 1. Jag har ingen syrenhortensia ... de jag haft har inte klarat vintern... vilket de skall göra i min zon.
  Vet inte vad som är fel???

  SvaraRadera
 2. Vet inte hur vanliga de är här egentligen. Jag fick upp ögonen för Hortensia förra året då jag fick en buske av en granne. Det var dock ingen syrenhortensia. Dessvärre hann jag inte få ner den på någon bra plats och nu har den nog gått hädan. "Vanlig" Hortensia, den man brukar se vit, blå eller rosa tillhör inte någon av mina favoriter.
  Hoppas att du lyckas med din syrenhortensia.

  SvaraRadera
 3. Visst finns det syrenhortensior här i Vännäs men de är inte jättevanliga och definitivt inte tråkiga. Du är morsk som vågar prova både det ena och det andra, men skam den som ger sig. Jag har en Katsura den fryser alltid ner något under vintern så någon stor buske är den inte. Men jag är ändå glad att den vill leva hos mej. Ett Gaffelolvon har jag också haft några år. Jag ska nog försöka mej på några utmaningar till sommaren. Vad det blir får jag se kanske "snubblar" jag över nåt på trädgårdsmässan. Ha det bra.

  SvaraRadera
 4. Gillar Syrenhortensior enormt mycket... Köper alla olika sorter jag hittar och planterar i min trädgård :=)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.