torsdag 18 november 2010

Växthuset

För några år sedan byggde jag ett växthus av fönster från gamla och sedan länge rivna officersbostäder i Boden. Här inne odlar vi förutom gurka och tomater även fikon och vinrankor. På våren, i mitten av april så flyttar övervintrande växter hit från potatiskällaren. Mest fuchia och pelargon men även de nu rätt stora fikonträden och andra "exotiska" växter som jag odlar i kruka.


Här är ett foto på det då nybyggda och och redan alltför välfyllda växthuset.

En månad senare så flyttar årets frösådd ut hit, lagom till att plantor skolas om och då tar mer plats. Eftersom växthuset har en kraftig trästomme så kan allt fästas på ett konsollsystem som hyllor längs väggarna.
Taket är av kanalplast.

Inne i växthuset börjar fikonträden nu nå takhöjd. Här inne finns en stor tunna med vatten och golvet är belagt med tegel, för att hålla värmen bättre på kvällstid. En gammal metod de förr använde i orangerier.
Redan i augusti kommer som regel den första nattfrosten så alla knep som finns för att lagra värmen inne i växthuset försöker jag lära mig.


Augustinatt...


I mitten av oktober är säsongen slut och växthuset töms på allt känsligt. När det sedan frusit så täcker jag vinrankorna med torra löv för att isolera rötterna från den värsta kylan.
En vinterkväll som denna lyser en lampa där och med rimfrosten på fönsterrutorna så liknar det hela en japansk lykta.Ikväll är det -21 grader ute.

7 kommentarer:

 1. Minns då jag såg för första gången en bild på ditt växthus :=) Det var i Allt om Trädgård. Tänkte att någon gång skulle jag försöka få se det i verklighet. Det fick jag på 1000-trädgårdars dag, flera år senare.
  Det är såååå vackert växthus, lyllo du som äger det!

  SvaraRadera
 2. Otroligt att du kom ihåg mitt växthus från den gång det var med i Allt om trädgård.
  Med ett större växthus så ökar möjligheten för odlande.
  Till sommaren så väntar ett lagomt roligt projekt, att måla om växthuset. Det har farit rätt illa mot söder. Häls. Hans

  SvaraRadera
 3. Ohh så vackert. Vilket nr var du i Allt om Trägård jag vill se mera.
  annika

  SvaraRadera
 4. Hej Annika, jag visade växthuset under läsarbrev i Allt om Trädgård nr. 3, 2004.
  Häls. Hans

  SvaraRadera
 5. Är så förtjust i ditt växthus!!! Önskar mig något liknande som en tillbyggnad på uthuset. Ska nog visa maken det här så får vi se om han går i gång.. :)

  SvaraRadera
 6. Är väldigt nyfiken på ditt växthus. Ligger det flytande på en platta eller med plintar i hörnen? Vår lerjord kräver ett väl förberett underlag för att undvika tjälskador..
  / Vincent

  SvaraRadera
 7. Hej Vincent, vårt växthus står på en ram av grova plankor som vilar på plintar. Platsen består av torr sandjord så växthuset står stilla.
  Häls. Hans

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.