fredag 8 januari 2016

Blommig fredag med istulpaner.

Utblommade tulpaner som blivit utlagda, på väg mot komposten har blivit stelfrusna till istulpaner.
De är det enda blommigt som trädgården kan bjuda på en dag som denna.

Blommig fredag - Drömmar och visioner 2016.

Så är det dags för ett inlägg på bloggen igen, när det är "blommig fredag".
Dagens tema är drömmar och visioner för trädgården det här året.

De senaste dagarnas köldknäpp har fått temperaturen hos oss i Norrbotten att falla till ohälsosamma -36º C och då är det svårt att drömma om grönska och blomster, när man liksom mentalt håller andan av den stränga kylan.

Aaargh! Jag hatar denna kyla!

Jag håller mig mest inomhus men mina tankar går ibland till en vinranka och ett vitt mullbär som står planterade inne i växthuset. Hur ska de klara denna kyla?
Det är deras första vinter utomhus, de har övervintrat nere i potatiskällaren förut, men jag blev less att bära runt så många krukor, så jag planterade dessa i växthusets odlingsbädd.
Det är lika kallt inne i växthuset som utomhus, och just nu gör det skäl för namnet 'kallväxthus'.

Om drömmar och visioner för den egna trädgården kan jag ju bara hoppas att vår kamp mot ogräset ska ge resultat.
De senaste åren har ogräset ofta vunnit, trots att vi kämpat hårt i ronderna.
De som kämpast hårdast är min fru och vår dotter, jag själv har upptäckt att det inte hjälper att plantera perennerna tätt för att hindra ogräset. Det är en myt, ogräset klarar att etablera sig ändå mitt bland tätt planterade perenner.

Men en kall dag som detta så är min dröm främst varmare väder och min vision är att se trädgården i försommargrönskans alla nyanser. Det planerna räcker en kall dag som den här.


Jag vill inte ta ut kameran i denna kyla, jag förstörde en gång ett objektiv när jag var ute och fotograferade i enbart 26 -gradig kyla.
Så de flesta av dessa bilder är fotograferade genom fönstret igår.


De enda som trivs med kylan är snöskulpturerna utomhus.
De lär då inte smälta bort idag inte.
Men det är en klen tröst för att gilla den sibiriska kylan som nu har glidit ned över vår del av Europa.

Se nya och gamla snöskulpturer här.


Trots kylan så pågår 'Blommig fredag' som bäst hos fina bloggen Bland rosor och bladlöss.
Där finns nu en samlingsplats för trädgårdsbloggare med drömmar och visioner.
Se den här.

10 kommentarer:

 1. Har svårt att föreställa mig sådan kyla. Bli man inte en isskulptur själv när man går ut? Får du igång bilen? Fungerar vattnet i huset? Hur värmer ni huset?
  När det gäller ogräs håller jag med dig, det kvävs inte av de "fina" växterna. Jag satsar på noggrann vårstädning i rabatterna, det funkar hyggligt. I Lena Israelssons Handbok för köksträdgården finns ett tips om att ånga ogräset med gasolbrännare. Man ska alltså bara värma försiktigt så att det vissnar och dör av näringsbrist på sikt, inte bränna för då kommer det glatt tillbaka. Sonen på Gotland ska testa metoden, deras trädgård har legat för fäfot i trettio år och invaderats av kirskål, nässlor och kvickrot. Jag ska göra ett experiment med ångstrykjärn på ett besvärligt område i min trädgård och kommer att rapportera om hur det går.
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips om ogräsrensning, det är värt att prova, hoppas det fungerar bra i ditt försök att ånga ihjäl växterna.

   Ja, risken finns att man själv fryser till is, men man får klä på sig så gott det går, elda med el och ved för att hålla värmen, och se till att använda vatten och avlopp så de inte fryser för att vattnet står stilla.

   Om kylan har jag inget gott att säga annat än att den gör så att snöskulpturerna står kvar.

   Radera
 2. Blir man någonsin varm när det är så kallt Ryser, fryser bara vid tanken av er kyla brr.
  Min taktik för att mota ogräset är att planter tätt tätt och använder mig av marktäckare. Ogräset mellan plattorna i stenläggningen har jag tagit bort genom att hälla kokande vatten och sedan använt mig av en fog borste. Det funkar ok. Får själv klart fylla på med fogsand efteråt .
  Önskar er en skön helg och hoppas att era temperaturer vänder mot noll strecket snart :)

  SvaraRadera
 3. Fy for en kulde!
  Tid for varme drømmer, vil jeg tro...

  SvaraRadera
 4. Hoppas ni får lite värme, det låter inte alls lockande med en sådan kyla.
  Ha en trevlig helg!
  Marika

  SvaraRadera
 5. Tycker det låter förfärligt med kylan hos er! Hoppas verkligen ni får lite behagligare snart. Här i söder har vi äntligen fått lite snö som lyser upp tillvaron men vi är dock vana vid att det smälter bort lika fort som det landar på backen. Inte heller så kul...
  Du får helt enkelt stanna inomhus och drömma om den kommande trädgårdssäsongen! Det värmer☺
  Milla

  SvaraRadera
 6. Tycker det låter förfärligt med kylan hos er! Hoppas verkligen ni får lite behagligare snart. Här i söder har vi äntligen fått lite snö som lyser upp tillvaron men vi är dock vana vid att det smälter bort lika fort som det landar på backen. Inte heller så kul...
  Du får helt enkelt stanna inomhus och drömma om den kommande trädgårdssäsongen! Det värmer☺
  Milla

  SvaraRadera
 7. Fy skjutton va kallt! Det har jag aldrig upplevt och hoppas slippa också... Hoppas växterna i växthuset klarar sig.
  Häftiga snöskulpturer!
  Önskar er en skön helg trots kylan!
  Katarina

  SvaraRadera
 8. Jag lider med er i kylan! Vi hade 28 som lägst och det är väldigt kallt. Det där med ogräset är också trist det enda som hjälper är att rensa har jag upptäckt. Om man gjorde det till en tävling någon/några dagar varje sommar, kanske det blev roligare?
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 9. Jeg har aldri vært et sted der det har vært så kaldt som hos dere om dagen. Ikke rart at dere blir innendørs. Det gjør vi faktisk her også, selv om her kun har vært -7grader!! Ser ut som et flott drivhus der ute i kulden. Håper plantene klarer seg der. Ha ei fin uke. Hilsen fra Liv

  SvaraRadera