måndag 13 juli 2015

Aklejgallmygga


Små otäcka larver.

Vid första anblick så kanske de inte ser ut som något stort problem, men de är en riktig plåga, och dessutom är de helt omöjliga att bli av med.
Aklejgallmyggan har kommit för att stanna, och dess larver förstör alla aklejor denna tid på året.
Alla aklejor.


Här i vår trädgård har ju aklejgallmyggan lagt larver i aklejornas knoppar de senaste 20 åren, så de blommar just inget, utan aklejors knoppar brukar bara torka ihop innan de slår ut här.

De första åren gjorde vi allt för att bli av med aklejgallmyggan, vi plockade alla aklejor när de var i knoppstadiet hos oss och grannarna och brände knopparna med en förhoppning om att aklejgallmyggan skulle försvinna, men efter något år så gav vi upp.
Vi lyckades inte bryta aklejgallmygans livscirkel, de fanns kvar här ändå, och finns här än.Aklejgallmyggan fanns inte här i vår by förut, den har mest troligtvis följt med hem till vår trädgård med någon planta vi köpt för länge sedan, och nu är de ju omöjliga att bli av med.
De är dessutom 'osynliga' man märker bara att aklejornas knoppar torkar ihop nu i mitten av juli månad.
Inuti de förtorkade knopparna sitter sedan de usla små larverna i säkerhet från myror, spindlar och fåglar.

Här är jag är aklejgallmyggans ende fiende, men trots mina riktade utrotningsförsök så finns de ändå kvar.


Om någon har något bra tips för att bli av med aklejgallmyggan från vår trakt och åter igen få njuta av aklejornas blommor, så får ni gärna dela med er av dessa tips.


Jag plockade in en förstörd knopp av en akleja, och ut kröp strax fyra mycket små larver.
Äckligt!


Hur själva aklejgallmyggan ser ut har jag ingen aning om,  jag har aldrig sett någon sådan, men de otäcka larverna har som sagt plågat oss i många år.


UÄCK!!!


Nu är det i alla fall fyra larver färre i vår trädgård...
3 kommentarer:

 1. Hoppas någon vet ett botemedel mot de läskiga typerna! Det är så trist med förstörda blommor.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Har samma problem även jag...men jag plockar, klipper och bränner så faktiskt blommar min akleja med några klockor i år.....=)

  En evig kamp är det och det är inte säkert att jag vinner den men en god match ska då dom "#"¤%¤ få....ursäkta språket....;)

  /Ninni

  SvaraRadera
 3. Oj! Har aldrig hört talas om denna sorts mygga. Den vill jag verkligen slippa och jag önskar att någon har ett dunder tips att ge er!

  SvaraRadera