fredag 11 januari 2013

Lärkträd


Trädgårdens tråkigaste växter. Plats nummer 6

Lärkträd, Europeisk lärk Larix decidua

Som om det var en kuliss från skräck-kabinettet så står vårt lärkträd vid en stor björk  Lärkträdet är det fulaste träd som vi har i vår trädgård, det lutar en aning mot söder liksom för att slippa stå så nära den stora björken.
Jag vet inte riktigt hur det kom sig att det blev så snett och fult.
Men så är det.
En tröst är ju att det inte syns så bra då det växer bakom den stora granen.

Lärkträdet är en barrfällare, och det var just därför jag planterade det för många år sedan.
Jag hade sett att barren blir vackert gula om hösten, och därför skulle lärken bli en del av ett färgfyrverkeri tillsammans med en rönn och en blågran.
Även vår vanliga gran skulle med sin gröna färg skapa harmoni i denna del av trädgården, men det blev ju inte riktigt som jag hade planerat.

Björk, Lärk, Blågran, Gran och Rönn.
Vision 1996


Blågranen dog redan efter den första vintern och rönnens höströda löv ramlade av flera veckor före lärkträdet övergick i gult. Snacka om misslyckade planer.
Nu har ju dessutom den då lilla granen vuxit sig stor och döljer den plats där lärkträdet växer (och där förut även blågranen fanns)


Trots att vårt lärkträd nu hamnat på denna tråk-lista så måste jag ändå erkänna att jag gillar det faktum att det blir gult och fäller sina barr om höstarna, och att nya skira barr växer ut om försommaren.
Även de små kottarna är vackra.
Bilden ovan visar ett annat lärkträd här i byn, det är mycket större än vårt och även vackrare.

Kottar från lärkträd.

Här i Sverige finns vissa planteringar med lärkträd som skogsbolagen anlagt, men utomlands är detta träd mer vanligt i skogsbruket. 
Här i norr har det planterats träd av sibirisk lärk Larix sibirica, men jag tror att vårt lärkträd är en europeisk lärk Larix decidua, för den sorten har förut varit vanlig hos handelsträdgårdarna här i området.
Kanske hade en sibirisk lärk klarat vårt kalla klimat bättre än vår förmodade europeiska?

Lärkträd har djupa rötter och tål därför mer vind än granar som kan blåsa okull vid storm, och lärkens trä innehåller hartser som gör det rötbeständigt, ett naturligt impregnerat virke, som dessutom är hårt och hållfast.

Vårt fula lärkträd får ändå stå kvar i vår trädgård, kanske det blir vackrare när det blir äldre?

16 kommentarer:

  1. Nej, nej, nej, dom som är så fina!!! Jag har alltid haft ett sånt i trädgården men eftersom vi flyttade för några år sedan är den jag har nu väldigt liten. Men dom är ju så fina.....fast jag kan hålla med lite, det ser ut som en fågelskrämma på vintern. Men när det grönskar på våren är det ju så fint.
    Men det var roligt med din skiss - varför blir det inte alltid som på skisserna man gör????? Det har jag undrat många gånger!
    Ha det!
    Agneta

    SvaraRadera
  2. :-) Ler igenkännande åt planeringen som inte blev som den skulle. Tänk att det kan bli så tokigt.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  3. Så roligt inlägg Hans! Du skall se att den blir vackrare med åren:)!
    Själv tycker jag så mycket om lärken att jag, på grund av platsbrist, har planterat en i kruka som jag har på Berget.
    Den är oerhört vacker på våren när den blommar. Jag kommer ju så nära den i och med att den inte når högre än i ögonhöjd!/Anja

    SvaraRadera
  4. Tur att jag läser det här hemma, snorig förkyld och rödnäst. Sitter och tokskrattar framför datorn. Tack! Ahahahah! Precis vad jag behövde faktiskt. Ååå, pust. Jag ska aldrig plantera en lärk. Tackar särskilt för vinterbilden. :-)

    SvaraRadera
  5. Jag älskar lärken när den blommar. Har en hänglärk vid vattenkanelen och det är jätte fin.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
  6. Håller inte med om att lärkträd är tråkiga! Just för att dom är lite krokiga och inte perfekta i sitt växtsätt gillar jag. Lite bonsaiaktiga. Har planterat en lärkhäck hemma hos mig för tre år sedan som jag nu börjat toppa i brösthöjd. Tror faktiskt att den blir JÄTTEFIN!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att din lärkhäck kommer att bli toppenfin, jag har sett en sådan på bild en gång och den var snyggare än mycket annat.
      Är det europeisk- eller sibirisk lärk?

      Radera
    2. Det är Sibirisk lärk beställd och inköpt på plantskolan i Vidsel. Små men billiga skogsplantor.

      Radera
    3. Tack Börje, och även tack för ditt tips om elstängsel för att hålla älgarna borta. Inte dumt alls...

      Radera
  7. Lärkar är vackra i sin skira grönska. Jag har 3 små som inte fått sin slutliga växt plats än.
    Funderar på om dom försurar marken mycket ?? vet du ?
    Log lite när jag läste,, det blir inte som man tänkt alltid om jag ska vara ärlig så blir det sällan helt som man tänkt :) men brukar bli bra endå !
    Ha det gott !

    SvaraRadera
  8. Var kan man köpa lärkträdplantor? Bor i Örnsköldsvik. Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du bara ska köpa några få så finns de ju att köpa på de flesta handelsträdgårdar, men om du skall ha många, typ till en lång häck, så skulle det nog bli billigast och bäst att söka upp någon lokal plantskola som Börje tipsar om här ovan.
      Lycka till!

      Radera
    2. Tack för tipsen!
      Gunilla

      Radera
  9. Hej! Vi har ett stort lärkträd nära huset ca 7m, bör vi ta bort det med tanke på risken att rötterna kan leta sig in under huset och därmed skada grunden och rör?
    Tacksam för svår
    MVH Kristiina Inkinen :-)

    SvaraRadera
  10. Hej! Vi har ett stort lärkträd nära huset ca 7m, bör vi ta bort det med tanke på risken att rötterna kan leta sig in under huset och därmed skada grunden och rör?
    Tacksam för svår
    MVH Kristiina Inkinen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.
      Jag kan nog inte riktigt komma med något bra råd om hur ni ska göra med det trädet, men om trädet är riktigt stort så borde ju rötterna redan för länge sedan hittat in under huset och in i avloppsrör.
      Kanske rötterna på lärkträd inte är lika besvärliga som rötterna från pilträd och poppel?

      Ett stort fint lärkträd är ju synd att ta bort om man inte måste, men om ni är oroliga så kan det ju vara bättre att ta ned det.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.