torsdag 27 oktober 2011

Fjällsippa


Dryas suendermannii
I vår trädgård har vi plantor av Hybrid-fjällsippa Dryas suendermannii, de är bara drygt ett år gamla så än är det små plantor. Jag har läst att de kan bilda stora tuvor när de blir äldre.
De blommar med vita blommor i midsommartid.
Den variant vi har är nära släkt med den vildväxande fjällsippan Dryas oktopetala som växer i vår svenska fjällkedja. Fjällsippor trivs på kalkrik mark, och förekommer bara vildväxande på sådan, så jag har kalkat lite extra vid våra plantor för att de skall trivas lite bättre, de borde ju vara fullt härdiga även i vår kalla växtzon då de är vildväxande där inte mycket annat överlever.
Fjällsippa är ett missvisande namn på en växt som egentligen är en krypande dvärgbuske, som är närmare släkt med rosor än med övriga växter som kallas sippor.
Dess norska namn 'Reinrose' (Ren-ros) vore kanske ett bättre namn även här.Fjällsippa är Lapplands landskapsblomma, men då norra delen av landskapet Lappland finns inom Norrbottens län så är det här nästan även vår landskapsblomma också.
Norrbottens landskapsblomma är ju annars Åkerbärsblomman.
De vintergröna små bladen liknar till formen eklöv, ja det tyckte iallafall Linné när han besökte lappmarkerna för länge sedan. De små gudomligheter som enligt sägner bor i gamla ekar - Dryaderna, fick därför ge Fjällsippan sitt latinska namn.
Därav kommer även namnet "Dryas-heden" i vårt fjälllandskap.

Fjällsippor kan bli mycket gamla, det finns en chans att de små plantor vi har kommer att överleva det mesta i vår trädgård bara de får fortsätta att växa på en öppen och ljus plats, i kalkrik mark.
Ute i naturen har man påträffat fjällsippor med fler än 100 årsringar på de små grenarna.

Man vet nu att Fjällsippa en gång växte vild även i Skåne då man sedan länge hittat sådana blad inbäddade i fossil. Det betyder då också att även inlandsisen en gång täckte det området och att växter som Fjällsippa slog rot vid den tillbakadragande iskanten.
Även den tidsperioden har fått namn av denna växt - Dryas tiden. (11600-8600 f.Kr.)Fjällsippans frö påminner om de frön som finns på Backsippa och Alpklematis.
Jag vet inte vad oddsen är att denna växt skall börja sprida sina frön här, men mig gör det inget om den slår rot lite här och lite där.

6 kommentarer:

 1. Jätteintressant inlägg! Mycket jag inte visste om denna lilla blomma! Att en sån liten växt kan bli så gammal...
  Ha en fin dag :)

  SvaraRadera
 2. oh this is so pretty, i love white flowers very much.
  today, i visited one of local vege&plants shops and bought lots of fresh veges and some plants. i now have very cute viola in a terracotta. now regret that i didn't get white one. maybe another time.
  Are there any other flowers blooming in your garden now its snowing?
  look forward to your next post. have a nice weekend.

  SvaraRadera
 3. En sån ljuvlig blomma! Ha-begäret väckt, Gotland har ju kalkrik mark, måste ta reda på om den växer här någonstans.

  SvaraRadera
 4. Fjällsippan står på min önskelista och men jag skulle ju allra helst vilja få tag på "oktopetala".
  Roligt att höra bakgrunden till dryas också. Det var ny kunskap!
  Tack
  Kristina

  SvaraRadera
 5. Supertrevlig läsning om Fjällsippan, fina bilder dessutom.
  Har vuxit förr i min trädgård men tyvärr försvann den efter en vinter.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Vilken spännande växt! Och intressant kunskap! Ett inlägg helt i min smak!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.