onsdag 10 augusti 2011

Zongränser på gränsen.
För någon vecka sedan åkte vi till Haparanda och Torneå. Bilden här ovan visar själva gränsen mellan Sverige och Finland. Till höger syns svenska sidan och till vänster syns den finska med Nedertorneå kyrka längst bort i bild.
Här möts två växtzoner, svenska zon 6 och finska zon 6.
De borde ju vara lika klimatmässigt sett.Förut i sommar hade jag turen att hitta ett äppelträd som jag önskat.
Äppelträdet 'Gyllene Kitajka', ett äppelträd från Finland som har ryskt ursprung. Detta äppelträd skall ge små  frukter som skall smaka som marmelad.
Det är ett av de härdigaste äppelträd som finns, och det skall klara finska växtzon 6 och svenska växtzon 7.
Så är det med de flesta fruktträd från Finland. De anses klara en växtzon högre i Sverige än i Finland.
Jag undrar varför.
Varför räknas zon 6 kallare i Finland än i Sverige?Svenska och finska växtzoner.

Är klimatet i Svenska zon 6 varmare än vad finska zon 6 är? Kan närheten till Sibirien spela roll för finska växtzon 6?
Eller är det allmänt lite kärvare klimat i Finland? I gränslandet vid Torne älv syns ingen märkbar skillnad, där de två ländernas zon 6 möts.
Bilden här ovan visar ett montage av de svenska och finska zonkartorna. Växtzon 6 är markerad med gul färg. Svenska växtzon 6 sträcker sig ungefär 50 mil söderut jämfört med den finska zon 6, det kanske också spelar roll för att zon 6 anses vara varmare i Sverige än i Finland.


Vår trädgård finns där den gröna kartnålen är på bilden här ovan. Växtzon 7 sträcker här ned en smal remsa över höglandet mellan Lule och Pite älvdalar. Vår kalla odlingszon är för övrigt den zon som till ytan är Sveriges största. Inte undra på att Sverige räknas som ett kallt land.

Vinterkylans zonindelning.

För att förvirra hela begreppet med växtzoner så visar jag även en bild över hur världszonerna  anses ligga. Dessa styrs av hur kallt det blir om vintern. Större delen av Finland samt nästan hela Norrbotten finns här i växtzon 4. Även Moskva finns i denna zon. Detta zonindelning har egentligen inget att göra med de Svenska odlingszonerna, utan utvecklades en gång av Jordbruksdepartementet i USA, och var främst framtaget för Nordamerika.
Det kan ändå vara intressant att jämföra.

2 kommentarer:

 1. Visst är det intressant med zonindelning, men jag tror inte man ska stirra sig blind på dessa. En riktlinje kan det väl vara men zonknäckeri (när det gäller växter) är en spännande sport och faktum är att många växter klarar sig längre norrut än vad som rekommenderas. Mycket beror på växtplatsen, är det väldränerat, lä, snö som skyddar på vintern, tidig vårsol mm mm
  Hur som helst är trädgård och odling lika spännande och glädjande var man än befinner sig.
  Och så tror jag att det alltid finns plantor som man drömmer om att man skulle vilja ha oavsett var man bor- du vet, de där ouppnåeliga, ohärdiga växterna som man bara måste prova på...
  Lycka till med ditt zonknäckeri och dina drömplantor-
  'vågar man inte prova så har man ingen chans att vinna'
  Ha det gott!
  Kram Ullis

  SvaraRadera
 2. Håller med Ullis, zonerna är riktgivande och sen får man experimentera. När jag jämför vår gård med mina föräldrars sommarstuga på andra sidan av samma sjö så är det som om det skulle vara olika zoner, i synnerhet på vårarna. Det beror på hur solen kommer till men också på vindar och jordtyp.

  Zonindelningen påverkas ju annars mycket av närheten till havet/stora insjöar. Vi bor i finländsk zon 3, men en bit längre in i landet (samma breddgrad) har man zon 4 eftersom havets värmande inverkan inte finns. Det är stor skillnad mellan inland och kust i Finland.

  Här finns ett intressant examensarbete om zonindelningens historia i Norden: http://www.tradgard.org/svensk_tradgard/zonkarta/historik.html

  SvaraRadera