lördag 6 augusti 2016

Nejlikros

Rosa rugusa 'Pink Grootendorst'

En ny ros i vår trädgård är en nejlikeros, som troligtvis fått sitt namn av att blommorna till viss del påminner om nejlikor.
Är den inte underbar?

Nejlikrosen är en vresros, och har bra härdighet, och jag läste först att den ska klara sig i svenska växtzon 7. Men när jag läste att den är från Holland så kollade jag upp hur härdigheten är med den rosen, och hittade den i boken rosor i norr av Leif Blomqvist. I boken anges denna ros som härdig för svenska växtzon 5. Men med ett skyddat läge så kan rosen bli fin även här får jag hoppas.Vårt nya exemplar är ännu liten och spretig och skulle knappast vinna någon skönhetstävling i växtform, men så är det ju när man är sist ut på rean, man får fynda bland det som finns kvar.

Men vad är en växtjägare utan visioner?
Jag ser framför mig en stor rosenbuske översållad med blommor som liknar nejlikor och som faller som snöflingor till marken sedan då de blommat färdigt..

Nejlikrosen fyndade jag hos Fagernäs trädgård i Boden som nu har halva priset å buskar, träd och perenner


2 kommentarer:

  1. Så bra att det finns rosor som står ut även i ert klimat! Antar att ni måste "gulla" lite med den på vinterna men det är det värt när man får så ljuvliga blommor!
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  2. Så bra att det finns rosor som står ut även i ert klimat! Antar att ni måste "gulla" lite med den på vinterna men det är det värt när man får så ljuvliga blommor!
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.