fredag 10 april 2015

Petunia

Petunia

Blommig fredag - det här är jag mest stolt över (i trädgårdssammanhang).

Min fru älskar sommarblommor, och varje år så blommar det sådana i vår trädgård.
Hon planerar redan i förväg hur mycket hon behöver köpa, och så fyller hon 'balkonglådor' och krukor med allehanda sommarblommor.
En av de sommarblommor hon köper hem till trädgården är petunia.Petunia blommar i stort sett hela sommaren fram till frosten tar dem när hösten är här. Likadant är det med de flesta sommarblommor, de ger färg hela sommaren istället för den korta tid som perenner blommar.
Vissa perenner kan blomma ut på så kort tid som fyra dagar, å andra sidan så kan man ha perenner som blommar olika tider på säsongen, och då har man ju alltid något som blommar ändå.


Jag är ju ingen expert på att sköta hennes petunior, men jag vet att de blir fula om det regnar mycket och de blommor som vissnar sedan de blommat klart, de ska man nypa bort för att få fler blommor.
Annars kanske petunian sätter frö istället för att blomma, och vi vill ju ha blommor, inte frön.
Så därför försöker vi plocka bort de som blommat ut.

Petunian härstammar från Sydamerika, där är ju klimatet så mycket varmare än i Norrbotten där vi bor och odlar, ändå mår en sommarblomma som just petunia bra här i norr om sommaren.
(De besväras varken av mygg eller midnattssol.)

Men de tål ju inte den minsta lilla frost utan att ge upp och göra skäl för att tillhöra den grupp av växter som kallas för ettåringar.


Som sagt, de sommarblommor som min fru dekorerar vår trädgård med varje sommar är nog det som jag är mest stolt över i vår trädgård, trots att jag själv mest håller på med perenna växter som återkommer år efter år i de fall då de inte knäcks av det kalla klimatet.

Denna vilja hos min fru att år efter år få vår trädgård att blomma hela sommaren lång, ja det är min stolthet, trots att jag själv inte gör annat för hennes sommarblommor än fyller vissa krukor med jord och fixar de tyngsta lyften.

Kan man känna stolthet över någon annan?

Jag hade för en tid sedan en diskussion med en av mina närmaste vänner om hur man kan vara stolt över det någon annan presterat, han menade att man nog bara kan känna stolthet över det man själv gjort, och gilla det andra gjort.
Jag höll inte riktigt med, men vacklade samtidigt, då det ju låg en viss sanning i hans åsikt.
Jag har sedan dess funderat på det han sa, om man bara kan känna stolthet över sig själv.
Kan man känna sig stolt över det någon annan gjort?

Kanske jag ändå själv är delaktig i sommarblommornas färger i vår trädgård, för om än det inte är jag som planerar, planterar och köper hem dem, så har jag ju ändå ett finger med i spelet.
Jag har även vissa minnen av att få vattna dessa ständigt törstande blomster under torra perioder, samt att skydda dem från frost då nätterna blir kalla, men det är ju ett helt annat kapitel som inte stavas stolthet.

Till sist;
Utan de sommarblommor som min fru har så hade vår trädgård varit så mycket fattigare på blommor.
Jag hade själv till exempel knappast kommit på att köpa hem petunior.


Hoppas att ni alla har en bra dag, och att ni alla har något smått och stort att vara stolta över!

För att läsa om andra bloggares stolthet, kika in hos fina bloggen Bland rosor och bladlöss  där pågår 'Blommig fredag' som bäst.
Dagens tema är just stolthet.

10 kommentarer:

 1. Underbara foton av petunior! Så vackra och något att vara stolt över! Fin vårdag till dig!

  SvaraRadera
 2. Ja verkligen det kan man göra. Jag är stolt över min man som snickrar så bra.
  H en fin och bra dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 3. Hej Hans! Visst kan man vara stolt över något någon annan presterat.Tror ni är delaktiga båda två, teamwork. Ha en skön helg! Marika

  SvaraRadera
 4. Vilket bra samarbete mellan du och frugan...perenner och sommarblommor.....något som man alltid ska vara stolt över.....=)

  Trevlig helg!

  /Ninni

  SvaraRadera
 5. Klart man kan vara stolt över det någon annan har gjort! Man kan ju känna sig imponerad, glad för, nöjd över vad någon annan har gjort eller sagt så varför inte stolt? Man kan ju också skämmas för vad andra gör... så nog kan man allt känna sig stolt också :-) underbart blogginlägg!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Tycker du kan känna dig stolt just för att du är stolt över din frus prestationer och ambitioner i trädgården! En som inte kan känna sig stolt över någon annan kallar jag egoist. Tack för din tänkvärda tolkning av temat!
  Ha en jättefin helg!

  SvaraRadera
 7. Trivelig at du er stolt over fruen, og hennes evne til å gjøre hagen blomsterrik og flott! Vi er ofte stolte av hva våre barn, hunder, katter osv. presterer. Også over hva en bedrift man jobber i får til, og kollegers dyktighet. Av idrettslag man holder med og idrettshelter som gjør det bra! Og mye mye mer....

  SvaraRadera
 8. Helt klart kan man vara stolt över det en annan har gjort och i ditt fall Din fru så fint av Dig att nämna det i ditt inlägg.Ha en bra vårdag/Margareta

  SvaraRadera
 9. Klart du kan vara stolt över din fru! Hon är säkert stolt över dig med :-)
  /Katarina

  SvaraRadera
 10. Självklart kan man vara stolt över nån annans prestation. Känner mig stolt över att mannen här börjat intressera sig för hur man bygger stenmurar och jordkällare med gammal teknik.
  Fina bilder och säkert vackert med alla sommarblommor i er trädgård.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera